Hostalers, cadenes de restauració i organitzacions empresarials com el Gremi de Restauració de Barcelona reclamen al govern espanyol que resolgui qüestions com el pagament de lloguers o la duració dels ERTO abans de parlar de desescalada.
"Encara que la voluntat del sector passa per reobrir els establiments com més aviat millor, les decisions que ha pres l'executiu de Pedro Sánchez fins ara són insuficients i comprometen la viabilitat econòmica d'una infinitat d'empreses", s'assenyala en un comunicat firmat per uns 350 negocis d'hostaleria i restauració d'arreu de l'Estat. De fet, el sector vaticina un 45% de caiguda de la facturació i la destrucció de 500.000 llocs de feina directes pel cessament de l'activitat durant l'estat d'alarma.
Disminució del lloguer proporcional a la reducció de l'aforament
"Pel que fa als lloguers, l'única mesura que ha adoptat l'executiu espanyol fins ara –el Reial Decret Llei 15/2020- és insuficient, nociu i, incomprensiblement, protegeix els interessos dels grans grups immobiliaris", denuncien els hostalers i restauradors, que consideren una "injustícia flagrant" que s'imposi el tancament dels establiments però que les empreses hagin de continuar pagant el lloguer. Per tot plegat, el sector exigeix modular la legislació sobre arrendaments urbans i que es permeti conceptes com la condonació del lloguer durant l'estat d'alarma o la disminució del lloguer proporcional a la reducció de l'aforament dels locals –en el moment de la reobertura i els mesos següents-.
En paral·lel, els hostalers reclamen també una revisió a la baixa dels lloguers en un període de 12 a 24 mesos, a partir de paràmetres objectius com la comparació dels ingressos amb exercicis anteriors. "Legislant en aquest sentit, el govern evitaria una més que probable allau de recursos judicials", han avançat hostalers i restauradors, que esgrimeixen la vigència de la clàusula 'rebus sic stantibus' en aquesta crisi sanitària: en base a ella, els arrendataris podrien deixar de pagar el lloguer sense que es considerés un incompliment contractual.
Reincorporació gradual de treballadors en 12 mesos
Pel que fa als ERTO, alerten que el Ministeri de Treball ha avançat que es mantindran passat l'estat d'alarma "però el 9 de maig s'apropa i no s'ha aprovat cap nou decret llei". "A més, la ministra tampoc ha aclarit en quines condicions es mantindrien aquests ERTO per causa de força major", han lamentat hostalers i restauradors, que aposten per permetre una reincorporació gradual de la plantilla en un període mínim de 12 mesos i, en un primer moment, la desafecció de treballadors a jornada parcial. Igualment, també es reivindica el manteniment de l'exoneració de les quotes socials mentre duri l'ERTO, una mesura que beneficiaria principalment les pimes.
"Sembla inevitable que la crisi del coronavirus comportarà la destrucció de llocs de treball: per tal que sigui el menor número possible, s'han de prendre ja les mesures adequades", han conclòs restauradors i hostalers.