Que es mantingui una actitud responsable per part de la població i se segueixi la tasca de detecció i control per part de les autoritats sanitàries són les dues condicions que permetrien evitar una segona onada de Covid-19 a Catalunya. Així ho ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una entrevista a Rac1 aquest dilluns.
El màxim responsable de salut ha subratllat que si malgrat tot es produís, seria d'una "intensitat menor", perquè ja es coneix com es comporta el virus i els professionals saben també com tractar els casos. "Si vingués, que hem d'evitar-ho, jo crec que no serà de la magnitud que vam conèixer", ha dit. El ministre ha assegurat que el sistema s'està preparant igualment per al "pitjor escenari". Sobre el confinament, considera que "no tornarà" de forma generalitzada perquè l'estratègia és que aquest sigui "quirúrgic".
"Jo crec que no tornarà, però si fes falta que tornés perquè se'ns va de les mans, veurem". Així s'ha pronunciat Illa en preguntar-li si caldrà un nou confinament general de l'Estat en cas de rebrot important a la tardor. El ministre ha defensat que aquesta segona onada es pot evitar amb la participació de tots, i ha indicat que caldrà continuar en tensió fins que arribi una vacuna.
La vacuna, d'aquí un any
Illa ha fet una previsió d'un any per tenir la vacuna contra el coronavirus, i ha constatat que hi ha un "esforç mundial sense precedents" en aquest sentit, amb un acord per fer una compra europea i una distribució equitativa en funció de la població.
Pel que fa a la gestió de la pandèmia, Illa ha assenyalat quatre moments complicats: quan es va prohibir l'acompanyament en els enterraments, el 28 de març al comunicar al president de govern espanyol, Pedro Sánchez, que s'havia d'allargar el confinament, el positiu de Fernando Simón i quan el seu secretari del ministeri va haver de ser atès per un desmai en el mateix edifici ministerial.
El nou pla de residències
Sobre les residències de gent gran, on s'ha concentrat un nombre molt important de morts per la Covid-19, el ministre ha considerat que "s'haurà de fer una revisió a fons de el model de residències de gent gran", i ha recordat que el 5 de març ja es va elaborar un protocol per a la gestió d'aquests centres que "ja sabíem que eren vulnerables". Aquest cap de setmana, el Procicat ha establert el nou pla de visites en els centres geriàtrics.
Tot i que illa ha admès que "tots hem arribat tard" en de detecció del coronavirus, ha defensat un augment de la despesa en sanitat de forma sostinguda en el temps. També ha reconegut que "les retallades de la darrera dècada no han ajudat gens" a l'hora de lluitar contra aquesta pandèmia. El ministre també ha admès que quan va començar la pandèmia ell no hagués dit que s'hauria arribat a la quantitat de morts que finalment s'ha produït a l'Estat.