Moderna, Sputnik V, Pfizer... totes tres vacunes parlen de la seva efectivitat. Uns diuen que és del 90%, els altres del 92% i Moderna va anunciar ahir que fregava el 95%.

Tant Moderna com Pfizer han desenvolupat vacunes ARN, un enfocament altament innovador i experimental que implica injectar part del codi genètic del virus en el cos. Totes dues empreses han indicat que demanaran l'aprovació per tal de poder començar a fer servir les seves vacunes en les pròximes setmanes. 

Fins ara, doncs, s'han publicat dades sobre l'efectivitat sobre tres vacunes i de moment no han presentat problemes importants de seguretat ni s'han reportat reacciones adverses, Malgrat tot, encara no se sap quant de temps podria durar la immunitat. I tampoc se sap si les vacunes eviten que les persones emmalalteixin o si també pot ajudar a detenir la propagació del virus.   

De moment, però, el director mèdic de Moderna, Tal Zaks, va comentar a la BBC que les dades preliminars suggereixen que la vacuna "no sembla que hagi de perdre la seva potència" amb l'edat. 

Més vacunes?

El professor de farmacoepidemiologia de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, Stephen Evans, afirma que les notícies rebudes en els últims dies són esperançadores. "El fet que l'eficacia de les tres vacunes superi el 90% significa que, segurament, trobarem múltiples vacunes que funcionen i protegeixin del SARS-CoV-2. És un percentatge molt més alt del que qualsevol de nosaltres hauria esperat", comentava en una entrevista també a la cadena britànica. 

Ara bé, tot i l'esperança detalla que no s'ha de perdre el món de vista i que és necessari tenir en compte "moltes dades més" per saber quina eficàcia podria tenir la vacuna en persones grans. 

Què passarà ara?

Una vegada les vacunes han demostrat la seva efectivitat amb dades, els assajos han de demostrar que la vacuna és completament segura i, per tant, provar que les possibilitats que les persones es posin malaltes o morts són molt reduïdes. Després, per poder ser comercialitzada i perquè la població se la pugui posar, ha de ser aprovada. 

El fet, però, que hi hagi dades de tres vacunes diferents, com a mínim, amb una eficàcia tan elevada, fa pensar a Evans que estem més a prop del que es podia esperar d'una vacuna. 

Altres vacunes

La vacuna de Pfizer i BioNTech fa servir el codi genètic del virus i s'espera que hi hagi algunes quantitats molt limitades a finals d'any. Aquesta i la que fabrica Moderna fan servir la vacuna del tipus mRNA, tot i que aquesta última no s'espera fins al primer trimestre del 2021, a Espanya a la primavera vinent. El diari britànic The Guardian recull algunes de les vacunes que estan en fases més avançades i una altra d'aquest grup és la d'Oxford i AstraZeneca que fa servir un virus que provoca refredats als ximpanzés i també s'espera que hi hagi algunes dosis preparades per a finals d'any.

Per altra banda, Novavax utilitza una proteïna que el que fa és donar impuls i força al sistema immune. Ara per ara, s'està provant amb voluntaris del Regne Unit, i si va bé, se'n podria disposar el segon semestre de l'any que ve.

La xinesa Sinovac, amb virus inactiu, està en fase III al Brasil, Indonèsia i Turquia i s'hauria ofert ja com a vacuna d'emergència tot i que els assajos al Brasil s'han aturat per algun efecte secundari no desitjat.

 

Imatge principal: personal sanitari manipula la vacuna xinesa Sinovac / Efe