Nova xifra rècord de morts a l'Índia que ha superat, per primera vegada, la barrera dels 4.500 diaris, tot i que les infeccions o nous contagis ja denoten una tendència a la baixa. Una segona onada que tingut temps, però, de col·lapsar el sistema sanitari del país. Amb un total de 4.529 morts en les últimes 24 hores el ministeri de salut n'ha comptabilitzat un total de 283.248 des de l'inici de la pandèmia. Unes dades que ja superen les xifres dels Estats Units i el Brasil.
Unes xifres que contrasten amb els positius diaris que es van registrar en l'últim dia, 267.334, fet que mostra una tendència a la baixa al país asiàtic i que queda lluny de les màximes xifres que va arribar a registrar el país de 400.000 casos diaris. Des de l'inici de la pandèmia un total de 25,4 milions de persones s'han contagiat del virus. Només els EUA superen aquesta xifra amb 33 milions de casos, segons constata Efe.
Més del 25% de les morts han estat reportades a Mahārāṣhṭra, l'estat més castigat de la pandèmia que va arribar a notificar 65.000 noves infeccions durant el pic de l'onada. Les dades de Nova Delhi també mostren signes de recuperació d'aquesta segona onada, amb els positius que es mantenen per sota dels 5.000 diaris i taxa de morts en 265.
Durant el pic de la crisi, més de 40 països van enviar material mèdic on es van veure persones fent crides a través de les xarxes socials anunciant que els seus familiars no tenien oxigen. Molts hospitals es van quedar sense. Una situació que també va passar al Nepal, on es va demanar als excursionistes de l'Himàlaia que retornessin els tancs d'oxigen per a poder-los reomplir.
Ara bé, malgrat que les dades siguin optimistes, els experts han dit que no mostren les dades reals de la pandèmia, perquè podrien ser molt superiors. Sobretot, perquè en les zones rurals no es disposa de laboratoris ni eines suficients per al seguiment de casos ni tampoc recursos per tractar als pacients més greus.
"Fong negre" en pacients Covid
En aquest context, els metges estan trobant ara una sèrie de casos vinculats amb la mucormicosi o "fong negre" entre pacients que ja s'han recuperat del coronavirus o que estan en procés.
El cirurgià oftalmològic Akshay Nair es preparava fa uns dies per operar una dona de 25 anys, diabètica, que s'havia recuperat feia tres setmanes d'una infecció de Covid. Segons recull la BBC Mundo, ja al quiròfan la pacient estava sent atesa per un especialista en orelles, nas i coll. L'expert li inseria un tub per una de les fosses nasals i estava extraient teixits afectats per mucormicosi, una infecció provocada per fongs, molt estranya i perillosa que ataca agressivament els ulls, nas i el cervell, en algunes ocasions. El procés va durar tres hores i va acabar amb l'extracció d'un dels ulls.
La campanya de vacunació
Ara per ara, només el 3% de la població total de 1.366 milions de persones ha rebut dues dosis de la vacuna de Covishield d'AstraZeneca, que fabrica el mateix Institut Serum de l'Índia. La vacuna Sputnik V també ha arribat al país.
L'objectiu ambiciós del govern era aconseguir tenir uns 300 milions de persones vacunades abans del mes de juliol. La campanya de vacunació continua sent la gran esperança del país per doblegar la corba i evitar la tercera.