"Les mesures decretades funcionen i permetran acabar amb el virus com ja va passar a la Xina, on la situació era més complicada", ha explicat a Efe Adelaida Sarukhán, doctora en immunologia i redactora científica a l'Institut de Salut Global de Barcelona, impulsat per La Caixa. I ha demanat a més "responsabilitat" i "conscienciació" per poder controlar el brot de coronavirus que ha portat a l'estat d'alarma decretat a Espanya des d'aquest cap de setmana.
Aplicant les mateixes mesures a la Xina ja han aconseguit posar-li fre al coronavirus i a dia d'avui només hi ha 20 casos nous al dia i no els 4.000 del pitjor moment de la propagació. Amb tot, ha volgut assenyalar que la propagació a Espanya ha anat més ràpida que a Itàlia, així que ningú ha de creure que les mesures són "exagerades". "Això va de debò, és greu, i tots tenim el nostre paper per contribuir a l'acompliment de les mesures i el fre a la propagació", ha afegit.
Entre les recomanacions d'ISGlobal que ja es van utilitzar a la Xina estan quedar-se a casa "el màxim possible", fer teletreball i reunions virtuals, practicar mesures d'"aïllament social" i evitar els transports públics, no donar-se petons ni abraçades, a més de tossir al colze i rentar-nos contínuament les mans. Sarukhán ha cridat també a tota la població, inclosos els més joves, a recloure no ja tant per la seva pròpia afectació, sinó com a mesura "per protegir altres més vulnerables", des de persones amb patologies prèvies fins a ancians, els dos grups de risc.
I ha emfatitzat en dir que "com a societat hem de ser solidaris". Tot això per a les persones sanes, perquè la recomanació clara que l'experta subratlla és sempre seguir les recomanacions d'atenció de les autoritats sanitàries i seguir les instruccions i el protocol després de trucar al 061.
Per a persones aïllades, i sempre que sigui possible, es recomana que no comparteixin llit ni bany ni coberts, si és possible, amb la resta de cohabitants. Igualment, el recordatori que les màscares no serveixen per als asimptomàtics i que s'han de deixar per als que realment les necessiten, el personal sanitari.
L'experta, doctora en Immunologia de la Universitat París VI, ha explicat que per poder frenar el virus cal "rebaixar la corba" de malalts en un mateix moment per no desbordar els serveis mèdics i aconseguir amb aquest alentiment la immunitat de la majoria de la població. D'altra banda, la redactora científica d'ISGlobal ha rebutjat les teories de la conspiració sobre el naixement del virus, i ha assenyalat que ja el Sars-Cov va sorgir dels animals salvatges amb virus que van acabar arribant a humans, com ha passat amb el coronavirus a la Xina.
"Ara sembla que s'han pres mesures estrictes perquè no torni a passar, encara que són assumptes tan arrelats culturalment que és complicat dir que aquesta serà l'última vegada que passi", ha afirmat.
Pel que fa a la incidència que sobre el virus i la seva evolució podria tenir l'augment de les temperatures en els pròxims dies com a conseqüència de la primavera, Sarukhán ha advertit que "no és convenient apostar" perquè la calor acabi amb el brot. "No hi ha evidència que el virus pugui disminuir per la temperatura. És només una probabilitat perquè amb altres virus ha passat, però hem d'actuar d'altra banda i no podem confiar en això", ha afegit.