La recerca científica -primordial i protagonista per frenar la pandèmia del coronavirus- ha fet proliferar iniciatives solidaries paral·leles en aquesta lluita. N'és notòria la que aquest dimecres ha engegat l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS, que ha comptat amb importants personalitats de l'àmbit de l'esport d'alt nivell, del teatre, de la cuina i de la música de primera línia. Sota el lema “Per una abraçada”, la campanya per recaptar fons té l’objectiu d'avançar en recerca per conèixer millor el nou coronavirus, descobrir els seus punt febles i posar fi a l’actual situació d’emergència.

Josep Maria Pou, Pep Guardiola, Mercè Sampietro, Jaume Plensa, Carles Abellán, Santi Balmes, Tortell Poltrona, Xavi Hernández, Vanessa Lorenzo, Carles Puyol i moltes altres personalitats  de l’àmbit de l’esport, el teatre, la cuina i la música  s’han sumat a la campanya. A través dels seus missatges, recorden que aviat ens podrem tornar a veure al camp, al teatre, als restaurants, en definitiva, als carrers, però que per poder fer-ho, la recerca és la clau. El el grup d'indie pop Pearson ha creat la cançó que posa música i veu a la campanya. Tots els artistes, esportistes i celebritats hi han col·laborat de manera solidària.

La recerca és la solució

Aquesta unió de personalitat en un moment com el que vivim l'ha fet possible l' l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS, els professionals assistencials dels quals treballen des del primer dia de manera intensiva per obtenir respostes que ens ajudin a entendre millor el coronavirus SARS-CoV-2 i com es comporta.

Avançar en la recerca és l’única solució per abordar i controlar la COVID-19 de manera definitiva. Per fer-ho, els investigadors del Clínic-IDIBAPS impulsen més de 100 projectes de recerca en diferents àmbits:

  • Prevenir la malaltia, amb el desenvolupament d'una vacuna i de nous tractaments per evitar que una persona amb el virus pugui contagiar-lo.
  • Desenvolupar tractaments que curin la COVID-19.
  • Conèixer millor tant la biologia del virus i els seus mecanismes d'infecció com la malaltia i les diverses afectacions que provoca.
  • Desenvolupar tests de diagnòstic i d’immunitat per al cribratge de la població.
  • Identificar els factors de risc que fan que certes persones siguin més susceptibles de tenir la malaltia de forma greu.
  • Estudiar les possibles seqüeles de la malaltia en les persones que l’han tingut.
  • Estudiar l'impacte de la COVID-19 en l'evolució d'altres malalties que pot tenir la persona afectada.
  • Conèixer millor l'efecte de la COVID-19 durant la gestació, tant en la dona embarassada com en el futur nadó.
  •  Desenvolupar eines informàtiques que permetin fer un seguiment exhaustiu de l'evolució de la pandèmia.
  • Analitzar l'impacte psicològic de la malaltia i del confinament tant en el personal sanitari com en la societat en general.

Per fer front a aquest gran repte, el Cínic compta tant amb la capacitat dels nostres equips de recerca per liderar projectes, com amb el coneixement acumulat les darreres setmanes per l’atenció de milers de casos de persones afectades per la Covid-19. "Si vam trobar una solució per a la SIDA, la trobarem per a la COVID-19. És qüestió de temps, mètode, col·laboració i finançament", explica el Dr. Elias Campo, Director de Recerca de l’Hospital Clínic i director de l’IDIBAPS.

Com col·laborar

Al web de l’Hospital Clínic-IDIBAPS s’ha habilitat un espai on s’explica la campanya i les línies de recerca que desenvolupen els investigadors de la institució. Per col·laborar, els donatius es poden fer a través del web en el següent enllaç: clinicbarcelona.org/perunaabracada

A més de les donacions, la campanya llança un repte a través de les xarxes socials amb el hashtag #PerUnaAbraçada - #PorUnAbrazo que consisteix a pujar una fotografia d’una auto-abraçada i nominar a tres persones perquè facin el mateix.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.