El coronavirus podria haver estat a Barcelona abans de la pandèmia. Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del SARS-CoV-2 en mostres d'aigües residuals recollides a Barcelona el 12 de març de 2019, el que significa que era present un any abans que es declarés la pandèmia de coronavirus a nivell mundial (11 de març de 2020) i es decretés l'estat d'alarma a Espanya (14 de març de 2020).
La presència del virus causant del coronavirus en les esmentades dates provaria que la infecció circulava molt abans que es tingués constància, ha informat la UB en un comunicat.
Els investigadors van analitzar mostres congelades d'aigües residuals de Barcelona, que van revelar que el 15 de gener ja hi havia presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas de Covid-19.
Detecció i mostres congelades
Tot i que la Covid-19 és una malaltia respiratòria, s’ha demostrat que hi ha grans quantitats de genoma del coronavirus a les femtes, que posteriorment arriben a les aigües residuals.
Aquesta circumstància ha fet que l’epidemiologia basada en aigües residuals sigui una potencial eina d’alerta precoç de la circulació del virus en la població, especialment tenint en compte la important presència de persones asimptomàtiques i presimtomàtiques que també el transmeten.
Ball de dades
Posteriorment, els investigadors van analitzar mostres congelades dels mesos anteriors a l’inici del mostreig sistemàtic, les quals van revelar la creixent aparició de genomes SARS-CoV-2 entre principis de gener i principis de març del 2020.
Segons els investigadors, aquests resultats evidencien la validesa anticipatòria de la vigilància de les aigües residuals: "Els infectats de Covid-19 podrien haver estat assignats erròniament com a diagnòstics de la grip en l’atenció primària, contribuint a la transmissió comunitària abans que es prenguessin mesures de salut pública", destaca Albert Bosch, també president de la Societat Espanyola de Virologia. "En el cas concret de Barcelona —continua el viròleg—, haver detectat la difusió del SARS-CoV-2 amb un mes d’anticipació hauria permès una millor resposta a la pandèmia".
Mobile World Congress
En declaracions a Catalunya Ràdio, el coordinador de Covid de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, situa la procedència amb la celebració del Mobile World Congress: "Podria tenir a veure amb el Mobile". Sobre el desconfinament, Güerri lamenta que "està sent de forma irregular, tan sols cal mirar la platja".