L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha proposat a la conselleria de Salut copiar el rastreig de contactes per Bluetooth que avui s'ha començat a posar en pràctica al Regne Unit, per combatre el coronavirus.
"Els britànics comencen avui a usar el rastreig de contactes per Bluetooth. Conselleria de Salut, us animeu a provar-ho per evitar la sobrecàrrega de l'atenció primària?", ha preguntat.
"A partir de la setmana que ve, els Centres d'Assistència Primària (CAP) faran les proves PCR a totes les persones amb símptomes. Els CAP també hauran de buscar els contactes dels casos positius per comprovar si s'han contagiat, però és impossible que puguin arribar a tot", ha argumentat.
A partir de la setmana que ve, els CAP faran les proves PCR a totes les persones amb símptomes. Els CAP també hauran de buscar els contactes dels casos positius per comprovar si s'han contagiat, però és impossible que puguin arribar a tot. https://t.co/tRdOueQA0l
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) May 8, 2020
Mitjà ha demanat que tot això es faci respectant la privacitat de les persones, i ha suggerit les tècniques Blockchain i Zeroknowledge.
Els experts tecnòlegs coneixeu i podeu proposar que s'usin sistemes que asegurin la privacitat #blockchain #zeroknowledge
— Oriol Mitjà (@oriolmitja) May 8, 2020
De no ser així cal proposar quines altres maneres menys intrusives hi ha de fer la cerca de contactes.
Jo només constato que la cerca manual és impossible.
Segons informa la BBC, més de 40.000 persones ja s'han descarregat l'aplicació a la Gran Bretanya. Si una persona cau malalta i té el sistema, pot provocar de forma anònima que els seus contactes rebin una alerta i s'autoaïllin. Hi ha però encara un debat al Regne Unit sobre si el model ha de ser centralitzat o descentralitzat. Singapur i Austràlia, que aplicaven aquest model amb la fórmula centralitzada, han passat a la descentralitzada, per problemes de compatibilitat amb Apple.