El departament de Salut prepara una proposta per a la reobertura gradual dels sectors que s'han vist afectats per les restriccions per combatre el coronavirus. Després de confirmar que el Govern prorroga deu dies més aquest tancament, la consellera, Alba Vergés, ha explicat que treballaran una proposta amb els sectors afectats per posar-lo en pràctica a partir del 23 de novembre i "de manera progressiva".

Aquestes mesures, segons ha explicat Vergés, s'aplicaran en primer lloc "en el retorn de les activitats amb menor risc de cara a l'epidèmia, que són aquelles que es poden dur a terme a l'aire lliure, també les terrasses de restauració".

Siguin siguin els indicadors

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que avui ha tornat a les compareixences del Procicat després d'haver estat ingressat pel coronavirus, ha anat més enllà i ha garantit que el dia 23 s'obrirà tota l'activitat a l'aire lliure, "sigui quin siguin els resultats dels indicadors".

Vergés ha explicat la pròrroga de les restriccions durant deu dies més davant la necessitat de "poder consolidar" la reducció de les xifres i superar la segona onada de la pandèmia.

El Govern adopta aquesta decisió l'endemà de la tensió interna provocada per la petició del conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que es relaxin les restriccions als sectors afectats i es reobrin les terrasses de bars i restaurants entre les 13 i les 16 hores per servir menjar. "Tot el Govern estem treballant de valent per trobar l'equilibri entre la situació de l'epidèmia i el bon control, i aconseguir els nostres objectius per a la vitalitat del país", ha assegurat Vergés al ser interrogada al respecte.

La consellera Alba Vergés durant la compareixença

Restriccions als centres de culte

La consellera ha confirmat també l'aixecament de les restriccions als locals com els centres d'estètica o de massatge, que fan tractaments sanitaris individuals amb contacte físic proper. Aquesta represa s'haurà de fer en serveis individuals i sense interaccions socials.

També ha anunciat la limitació de les reunions a 100 persones en els centres de culte, que s'afegeix a la limitació del 30% de l'aforament ja existent. Aquesta nova restricció s'adopta després de la polèmica provocada per la cerimònia que es va celebrar aquest cap de setmana a la Sagrada Família de Barcelona i on es van reunir 600 persones.

Amb la pròrroga de les mesures de tancament es prorroguen també les restriccions de moviment nocturn amb el toc de queda i la mobilitat de cap de setmana.

Bars i restaurants

En ser interrogats sobre la raó del manteniment de les restriccions a l'activitat de bars i restaurants en contrast amb la situació que hi ha a altres llocs com Madrid, Argimon ha explicat que la major part dels països europeus tenen tancada l'activitat de restauració i ha admès que desconeix perquè a Madrid s'està contenint la pandèmia tot i mantenir oberts aquests locals.

En aquest sentit, tot i admetre que Madrid porta tres setmanes baixant en les dades d'afectació de la pandèmia i ha estabilitzat la situació hospitalària, ha subratllat que el nombre de persones ingressades a les UCI és molt similar al de Catalunya i que l'onada de la pandèmia es va disparar tres setmanes abans. Pel que fa la utilització dels tests d'antigens, ha explicat que a la capital espanyola es fan 50.000 PCR i 120.000 proves d'antigens, és a dir, 170.000 proves setmanals, mentre que a Catalunya se'n fan 250.000 -190.000 PCR o 60.000 d'antigens, que es fan allà on hi ha més incidència-. "Tampoc això és l'explicació", ha assegurat.

Capacitat de les UCI

Argimon ha demanat la complicitat de la societat i dels sectors més afectats. "Necessitem aquests deu dies", ha assegurat. El responsable de Salut Pública ha admès que la xifra de malalts als hospitals s'està estabilitzant i això portarà a un fluxe positiu per anar reduint poc a poc les persones que estan a les UCI, però encara hi ha 600 llits d'intensius dedicats a malalts de Covid.

"600 llits d'UCI és el que tenia Catalunya abans de començar la pandèmia. Seguint la recomanació de l'OMS, es va crear una reserva estratègica de 300 llits més, però un llit d'UCI és capacitat de ventilar, monitoritzar i ràtio de personal. Evidentment hem incrementat aquests llits, però no hi ha un 30% més d'intensivistes", ha argumentat.