"Correspon actuar a la Generalitat". Malgrat el revés d’una jutgessa, que de matinada ha tombat el confinament del Segrià, Salvador Illa no preveu en aquests moments decretar de nou l’estat d’alarma ni intervenir-hi directament. Des del govern de Pedro Sánchez sostenen que estan "al costat" de la Generalitat i que “les comunitats autònomes disposen dels instruments per actuar, com s’ha vist en altres casos”. Fonts del Ministeri de Sanitat precisen que en aquests moments s’està analitzant la resolució judicial i assenyalen diverses possibles sortides a l'atzucac. Per una banda, el Govern pot apel·lar la interlocutòria. En segon lloc, el president Quim Torra hauria d'explorar mesures alternatives per a resoldre la situació, com les limitacions d'aforaments. “Hi ha quatre jutges que han avalat un altre tipus de mesures. Altres situacions no tan diferents s’han acceptat”, recorden.
En aquests moments, ja decaigut l’estat d’alarma des de fa setmanes, des del Ministeri de Sanitat destaquen que són les comunitats autònomes les que “tenen un criteri preponderant” i insisteixen que “disposen dels instruments adequats per actuar en aquest moment”. Segons La Moncloa, es poden dur a terme confinaments quirúrgics sense recórrer a mecanismes excepcionals. És per això que descarten intervenir-hi a través d’un estat d’alarma parcial. “No estem en aquest escenari”, assenyalen fonts ministerials. Posen en relleu la "comunicació fluïda" entre el ministre Salvador Illa i la consellera Alba Vergés. Al llarg d'aquest matí han parlat uns quants cops.
Això sí, des de l'equip de Salvador Illa admeten que la resolució judicial suposa un "hàndicap", perquè les mesures a Lleida s'havien consensuat amb la Generalitat. A La Moncloa són conscients que calen més restriccions. És per això que aposten perquè el Govern de Torra explori "mesures alternatives". Volen evitar entrar en "confrontació" amb l'executiu català.
Quin tipus de mesures es poden prendre ara per esquivar el veto judicial? Des del Ministeri posen com a exemple mesures relacionades amb l’obertura de locals, de reunions socials, de restricció d’aforaments en comerços o tancament d’instal·lacions municipals. “Hi ha moltes mesures que són molt més fàcils d’implementar sense una càrrega legal tan important com el confinament individual”, indiquen des del departament. El problema és que aquestes mesures disten molt del confinament domiciliari ordenat pel Govern. El departament d'Illa admet que potser no són "tan eficaces".
Des del Ministeri de Sanitat subratllen que calen més mesures i que cal solucionar aquest forat legal on ha quedat. Davant la resolució de la jutgessa, insisteixen que es pot "apel·lar la decisió" i "justificar-ho millor".
Tres graons de resposta
El govern espanyol contempla fins a tres graons de resposta a possibles brots de coronavirus. Ens trobem en el primer, en el qual la comunitat autònoma --en aquest cas Catalunya-- ha de prendre les decisions i mesures que considerin oportunes per a frenar-lo. El segon graó passa per la coordinació amb el Ministeri de Sanitat, a través del Sistema Nacional de Salut, per a l'adopció de mesures, especialment si el brot afecta diverses comunitats autònomes. Finalment, el tercer graó suposaria la tornada a l'estat d'alarma, que es podria decretar de manera parcial en un territori.
Torra manté el confinament
Després de reunir el Govern, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dilluns per demanar que els habitants de la zona facin cas de les recomanacions de la Generalitat i que, per tant, es confinin. El president ha fet aquest anunci després que el jutjat d'instrucció número 1 de Lleida en funcions de guàrdia no ratifiqués diumenge l'ordre del Govern d'endurir el confinament de Lleida i set municipis més del Segrià.
Pla de resposta primerenca
El Ministeri de Sanitat ha enviat avui a les comunitats autònomes l'esborrany del seu Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia per covid-19. L'objectiu és reordenar les bases de la preparació i resposta davant possibles rebrots per evitar l'estat d'alarma. Se seguiran els mateixos tres graons de resposta. Els pilars són la capacitat de detecció precoç, l’atenció sanitària, la capacitat de comunicació, la prevenció col·lectiva i la disponibilitat de reserves estratègiques. El Consell Interterritorial d'aquest dilluns a la tarda el debatrà i les comunitats podran fer les seves aportaciones. El govern espanyol confia a aprovar-lo en la següent reunió, aquest mateix dijous.