Ja ho havien advertit, el pic no arribarà fins d'aquí a uns quants dies. Per tant, les dades de propagació segueixen creixent a un ritme vertiginós. Espanya supera els 33.000 infectats confirmats -aquells a qui s'ha pogut fer l'esperada prova del Covid-19-. En total, la pandèmia ja s'ha emportat 2.182 vides arreu de l'Estat, el 57% de les quals, a Madrid. Això vol dir que en només 24 hores han mort 462 persones. La dada per l'esperança, que des que va començar la crisi sanitària ja s'han curat 3.355 malalts, els últims 780 entre ahir i avui. 

El recompte diari que fa el ministeri de Sanitat evidencia un boom també del nombre de contagiats. En només un dia, 4.517. Això tenint en compte que, com Itàlia, a Espanya encara no s'han generalitzat els tests i que, per tant, molts ciutadans poden tenir el virus sense haver estat detectats. Dissabte al vespre van començar a arribar els kits per fer l'anàlisi ràpida de detecció i tot just ara es comencen a distribuir entre les comunitats autònomes. Amb tot, el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio de Sanidad, Fernando Simón, ha destacat com a apunt per a l'optimisme que l'augment de contagis sembla que comença a mantenir una tendència. Entre ahir i avui un 14% més, que és el mateix que entre dissabte i diumenge. 

Entre els casos que s'han pogut confirmar, una de les xifres que més preocupa és que gairebé 4.000 són personal sanitari. Comptant que mundialment hi ha 343.000 malalts de coronavirus, els 33.089 diagnosticats a Espanya representen gairebé el 10% del total mundial

La meitat de llits d'UCI, plens de coronavirus

Madrid continua sent la comunitat on més s'està acarnissant el coronavirus. Acumula un terç dels infectats i més de la meitat de les defuncions, 1.263 morts. Catalunya ocupa el segon lloc del rànquing, tant pel que fa a malalts -frega els 6.000- com a morts. L'11% del total de decessos a Espanya han estat en territori català. L'altre focus d'infeccions és el País Basc. Allà, tot i que les xifres absolutes són menors, la situació és especialment alarmant tenint en compte que el volum de població és molt més baixa que a Madrid i Catalunya. 

Espanya ara té uns 5.000 llits en unitats de vigilància intensiva. Ara mateix ja n'hi ha 2.355 de plens per malalts de Covid-19. Si alguna comunitat autònoma arriba al límit de la saturació, el ministeri de Sanitat no descarta traslladar malalts a centres d'altres comunitats. En qualsevol cas, Simón ha ressaltat que el ritme d'ingressos a les UCI ha baixat tímidament, d'un 15% dels malalts al 13%, cosa que des del seu punt de vista aporta "certa esperança que el problema es va contenint". 

Durant la compareixença a la Moncloa per informar de l'últim balanç de dades, el responsable tècnic, Fernando Simón, ha reconegut que encara no tenen "la certesa d'haver arribat al pic". En aquest sentit ha explicat que pot ser que l'evolució real de la malaltia pot ser diferent a la que tenen fins ara, perquè han comprovat que hi ha un retard important d'entre 7 i 10 dies des que un pacient comença a detectar els símptomes fins que se'l diagnostica.