Encara és massa aviat per tenir el detall de quines seqüeles pot produir haver-se encomanat de coronavirus però és obvi que, sobretot aquells que han passat per una UCI, tindran un llarg camí per recuperar-se a partir d'ara. En aquest procés, des que s'ingressa fins que se surt, hi intervé la fisioteràpia. Com la resta del personal hospitalari, estan fent maratons d'hores sense parar de treballar i és molt rellevant la feina dels especialitzats en fisioteràpia respiratòria.
Marta Sabaté, coordinadora de la Comissió de Fisioteràpia Respiratòria del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, subratlla que estan desbordats: "La feina que tenim i la que ens vindrà". La fisioteràpia és necessària a dins d'una UCI per facilitar l’extubació del pacient, pels problemes derivats de la miopatia, la pèrdua muscular i, en definitiva, reduir el temps d'estada per alliberar uns llits que ara són més necessaris que mai per tenir rotació.
Fisioteràpia respiratòria
A grans trets, la fisioteràpia es relaciona amb problemes traumatològics o nerviosos però també hi ha la part respiratòria, imprescindible ara mateix per fer front a la Covid-19. Sabaté explica que "els músculs que activen el pulmó queden atrofiats després de passar dies intubat i sedat per aquest contagi" i cal una recuperació per evitar mals majors des que el pacient ingressa: "És important la mobilització precoç, pràctiques passives si està completament sedat i intubat. Quan es comença a despertar l’acompanyem en el procés de weaning (desconnexió)", diu Sabaté a tall d'exemple.
El tret més característic que ja han pogut percebre sobre els efectes del coronavirus és la seva rapidesa: "Els problemes derivats poden ser semblants a un altre pacient que ingressa per problemes respiratoris, però si la causa ve per la Covid-19 el mateix dany es produirà amb menys temps". Així doncs, Sabaté subratlla que "no es pot parlar d'unes seqüeles específiques ara per ara però sí que s'ha detectat que es perd la funció de la musculatura perifèrica i la capacitat pulmonar pot disminuir en un 30% malgrat el tractament farmacològic. Cal reentrenar el pacient perquè vagi guanyant capacitat respiratòria i d’esforç progressivament".
Sabaté és fisioterapeuta respiratòria del Vall d'Hebron i explica que se li va quedar gravada la frase d'un pacient que es va recuperar després de ser contagiat per coronavirus i ingressar a l'UCI: "Recordo que em va dir: 'he entrat pel meu compte i ara no em puc ni rascar el nas'. Des de la Comissió de Fisioteràpia recalquen la necessitat de tenir més personal especialitzat en respiratori ja que n'hi ha de disponibles però no prou contractats. A més, un treball precoç pot suposar menys despesa econòmica, ja que disminueix l'estada del pacient.
Un altre aspecte clau en aquest procés serà a posteriori, un cop el pacient està clínicament estabilitzat, ja que haurà d'anar a rehabilitació i s'haurà de requerir, si escau, d'una fisioteràpia domiciliària pels qui necessitin oxigen per moure's. I en paral·lel, tots aquells que ja tenien programades sessions per recuperar-se d'altres malalties, un ictus o d'aspecte traumatològic, hauran de tornar a la rehabilitació que havien deixat a mig camí des que es va suspendre per la Covid-19.