El coronavirus podria viure sempre entre nosaltres, provocant una malaltia endèmica. És a dir, el virus SARS-CoV-2 està condemnat a no desaparèixer com ho van fer els últims dos coronavirus. Aquesta és la hipòtesi que defensen ara els científics. La bona notícia, si és que n'hi ha una, és que deixarà de tenir la força que té actualment i acabaria convertint-se en un refredat estacional i podria acabar tenint un índex de mortalitat menor que el de la grip.

Com s'explica aquesta evolució?

Que el virus acabi tenint la incidència d'un refredat no vol dir que perdi força. La clau o l'explicació rau en la immunització de la població, que serà molt més alta gràcies a la vacuna. I a més, segons han publicat en un article a la revista Science els científics de les universitats d'Emory i Penn State, els bebès tindran el coronavirus durant els seus primers mesos de vida sense tenir conseqüències importants. 

El pas d'un lloc a l'altre té a veure amb les diferències d'edat. "La transició d'una dinàmica epidèmica a una endèmica està associada a una distribució d'edat de les infeccions primàries fins als grups de menys edats", expliquen els científics a l'article. "Aquesta transició podria produir-se en pocs anys o en poques dècades, en funció de com de ràpid s'estengui el patogen".

Niaid Flickr

Diverses infeccions al llarg de la vida

Ara bé, infectar-se quan s'és un nadó no impedeix que hi pugui haver altres infeccions al llarg de la vida. El que sí que afirmen els científics és que, en cas de reinfecció, ja no seria tan greu. Per tant, en un supòsit que un bebè s'infecti de coronavirus, podria tornar-lo a passar, però no de forma greu.

"Les reinfeccions en individus més grans seran comunes durant la fase endèmica i contribuiran a la transmissió", exposen a l'article, del qual també es fa ressò el 20Minutos. Malgrat tot, aquesta població ja adulta haurà adquirit immunitat per haver-se contagiat de petits. 

Altres patògens que han seguit aquest camí

Tot i que, per alguns, el coronavirus va entrar a les seves vides fa un any, no és nou. Altres coronavirus ja han fet el pas de passar d'un animal a un humà. De moment, se'n té constància de sis. Quatre d'ells provoquen, generalment, malalties lleus i segueixen el patró mencionat, altres com el SARS-CoV-1 i el MERS van aconseguir-se controlar i extingir. 

 

 

Imatge principal: vista del virus SARS-CoV-2 / Niaid Flickr