Tests ràpids de coronavirus que ha adquirit el govern espanyol a la Xina no funcionen bé. Diversos laboratoris de microbiologia de grans hospitals han comprovat en assajos preliminars que no detecten els casos positius com s’esperava, segons informa El País.
El test, fabricat per l’empresa xinesa Bioeasy, tenen una sensibilitat del 30%, quan hauria de ser del 80%, segons fonts citades pel diari, que asseguren que amb aquests valors no paga la pena utilitzar aquestes proves. Davant aquests resultats, afirmen que caldrà seguir utilitzant la prova emprada fins ara, la PCR.
Què és la PCR?
Els hospitals utilitzen la tècnica mol·lecular PCR que detecta el ARN del virus en una mostra d’exsudat nasofaringe recollida amb un bastonet pel nas o per la boca. La tècnica, laboriosa, triga fins a quatre hores per donar el resultat sobre la presència del coronavirus.
Els test ràpids, per la seva banda, funcionen com una prova de l’embaràs. La mostra es pren igual i es diposita en un cartutx amb una tira reactiva que marca si és positiu o negatiu. El resultat s’obté en 15 minuts.
Comprats 340.000 tests
El govern espanyol ha comprat 340.000 tests d’aquesta marca i ha anunciat l’adquisició de 5,5 milions d’aquest tipus de test, encara que es desconeix si son del mateix fabricant.
La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica ha elaborat un infrorme, que ha fet arribar a les autoritats sanitàries on recomana no utilitzar els test de la marca Bioeasy, per la seva manca de fiabilitat per detectar el coronavirus. Recomanen seguir amb les proves PCR.
El diagnóstico de #COVID19 lleva haciéndose desde el inicio de la epidemia gracias a la prueba de la PCR, a esta técnica se suman los test de diagnóstico rápido, más sencillos de utilizar y que permiten resultados en 15 minutos.#EsteVirusloParamosUnidos
— Salud Pública (@SaludPublicaEs) March 26, 2020
Aquí te lo explicamos👇 pic.twitter.com/c4iw2x6Q88
El Ministeri de Sanitat ha reconegut la manca de fiabilitat d’aquests test. Es tracta, segons el ministeri, d’una partida determinada repartida a la comunitat de Madrid. Han donat, afirmen, l’ordre de retirar-la.
L'ambaixada de la Xina a Espanya diu la seva
De la seva banda, l'ambaixada de la Xina a Espanya ha volgut puntualitzar que els productes donats pel govern xinès i altres entitats no ha estat subministrats per l'empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology. També asseguren que en la compra de material sanitari anunciada pel Ministeri de Sanitat aquesta empresa no està a la llista de proveïdors.
1⃣ Las donaciones realizadas por el Gobierno de #China y otras entidades como @AlibabaGroup no incluyen productos suministrados por Shenzhen Bioeasy Biotechnology.
— Embajada de China en España (@ChinaEmbEsp) March 26, 2020
2⃣ La compra de materiales sanitarios anunciada por @sanidadgob está en curso y los materiales no han salido de #China aún. El Ministerio de Comercio de China ofreció a #España una lista de proveedores clasificados, en la cual Shenzhen Bioeasy Biotechnology no estaba incluida.
— Embajada de China en España (@ChinaEmbEsp) March 26, 2020
3⃣ Shenzhen Bioeasy Biotechnology no ha conseguido todavía la licencia oficial de la Administración Nacional de Productos Médicos de #China para vender sus productos.
— Embajada de China en España (@ChinaEmbEsp) 26 de març de 2020
L'ambaixada afirma que Shenzhen Bioeasy Biotechnology no ha aconseguit encara llicència oficial de l'Administració Nacional de Productes de la Xina per vendre productes.