S'han escrit rius de tinta sobre la importància dels tests per controlar la pandèmia del coronavirus. L'escassa fiabilitat d'una comanda que va adquirir el govern espanyol a la Xina va posar el ministre de Sanitat en el punt de mira. Espanya segueix a la caça de proves efectives al mercat internacional i ha començat a fomentar la producció nacional. Ara bé, quins tipus de test hi ha per detectar la Covid-19 i com funcionen?
Bàsicament hi ha tres maneres d'identificar un contagi: la prova PCR, el test ràpid d'antígens i el serològic. Totes s'analitzen en un informe detallat de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. Les dues primeres vies busquen físicament la presència del virus a la mostra biològica que s'extreu de les fosses nasals i del coll del pacient. La tercera no busca directament el virus, sinó els anticossos que s'hagin creat a partir de la resposta immunològica generada. Aquesta es fa amb una mostra de sang.
La PCR, la més fiable
La prova que s'ha estat fent fins ara a Espanya -i per la qual continuen apostant les autoritats sanitàries com a prioritària- es coneix com la de reacció en cadena de la poliomerasa (PCR). És també la més lenta i la més cara, ja que cal fer-la en un laboratori. Els resultats triguen entre 3 i 6 hores i la fiabilitat és superior al 90%. Detecta la presència del virus des de l'inici de la infecció, a través d'una mostra extreta, amb un bastonet, del nas i de la faringe.
Test ràpid d'antígens, poc sensible
El sistema de funcionament és semblant a un predictor d'embaràs. L'extracció de la mostra és la mateixa que amb la PCR, del fons del nas o de la boca. Aquest tipus de prova és molt més ràpida i s'obtenen resultats en poc més d'un quart d'hora. Ara bé, l'anàlisi és menys profund, ja que només detecta els antígens, les proteïnes que hi ha a la superfície del virus. D'aquí que segons els estudis fets, la sensibilitat sigui només d'entre el 30 i el 40%. S'ha demostrat que pot donar un nombre elevat de falsos negatius i per això, la pròpia Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica recomana reforçar amb un PCR els negatius. Segons els experts, aquests tests ràpids tenien més sentit en una fase inicial de la pandèmia.
Test serològic, la clau per al futur
De cara a la fase de desescalada del confinament, un cop es comenci a doblegar la famosa corba de propagació del virus, serà clau comptar amb els coneguts com a tests serològics. Aquesta prova no serveix per una fase inicial, ja que no detecta el virus, sinó que es basa en la resposta immunològica de l'individu. És a dir, és imprescindible per detectar qui ha passat el coronavirus i qui no. Són, de fet, els útlims tests comprats pel ministeri de Sanitat i els que s'han repartit a les comunitats autònomes.
L'extracció de la mostra es fa a través d'una gota de sang -que s'agafa d'una punxada al dit- i el resultat s'obté ràpidament, com a màxim en mitja hora, amb una fiabilitat superior al 88%. Comença a ser útil a partir d'una setmana després d'haver-se infectat, quan el cos comença a reaccionar, perquè el que es fa és detectar si hi ha anticossos o no. Gràcies a aquestes proves serològiques es podrà calcular quina part de la població ha superat la malaltia i quina és encara susceptible de ser contagiada. Es podrà, per tant, dimensionar de manera real els efectes de la pandèmia.