El medicament antiviral Remdesivir, que s'administra per via intravenosa, estarà disponible per a alguns dels pacients més greus de coronavirus als EUA aquesta setmana, després que la Casa Blanca donés llum verda a aquest tractament per la via ràpida.
"Pretenem que arribi als pacients a principi d'aquesta setmana. Estem començant a treballar amb el govern, que determinarà quines ciutats són més vulnerables i qui són els que necessiten aquest medicament," va dir Daniel O'Day, el conseller delegat de Gilead, la farmacèutica amb la patent del Remdesivir.
O'Day va explicar a la cadena de televisió americana CBS News, que la seva companyia ha donat ara per ara al govern nord-americà "tot el seu subministrament" del medicament, uns 1,5 milions de vials, però el seu objectiu és que el Remdesivir pugui arribar també a pacients amb coronavirus fora dels EUA.
Aquest divendres, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, en anglès) va emetre una "autorització d'emergència" per tractar amb Remdesivir els pacients més greus de la Covid-19, malgrat que hi ha estudis que apunten que la seva eficàcia no està clara.
El Remdesivir, una teràpia experimental que va començar a desenvolupar-se el 2009 i es va posar a prova amb pacients amb l'ebola a mitjans de la dècada passada. S'ha autoritzat per al coronavirus perquè un recent assaig clínic va mostrar que aquest fàrmac escurça el temps de recuperació en alguns pacients.
L'antiviral podrà ser injectat als pacients amb la Covid-19 que estiguin ingressats en hospitals en estat greu, fet que la FDA defineix com "la necessitat d'assistència per respirar".
Amb els 1,5 milions de vials donats per Gileadd n'hi pot haver prou per a "100.000 o 200.000 tractaments, depenent e si el fàrmac s'administra durant cinc dies o deu", va apuntar O'Day.