La falta de material sanitari de protecció contra la pandèmia del coronavirus a Espanya ha motivat la creació —i la contribució— voluntària. Petits tallers i emprenedors fa dies que confeccionen mascaretes per a centres hospitalaris i, davant la proliferació d'iniciatives, el Departament de Salut ha publicat aquest dimarts un tutorial amb les indicacions que cal seguir per cosir-les.
Si feu 😷 mascaretes casolanes useu teixits hidròfugs que expulsin la humitat, com tovalloletes de bebè assecades, mocadors de rentar les ulleres i fundes de coixí 📽️👇#JoActuo pic.twitter.com/Hpg8wAKk8B
— Salut (@salutcat) March 24, 2020
Quina roba he de fer servir?
Cal recordar, d'entrada, que les mascaretes casolanes són només un element de protecció complementari, no homologat. Per tant, l'ús ha de ser intern i particular. El Departament de Salut recomana utilitzar teixits hidròfugs —com 100% cotó— o fibres hidrofòbiques —com polièster o polipropilè—.
Puc col·laborar?
A més de cosidores i modistes particulars, petites empreses, emprenedors i residències de gent gran ja han posat a disposició de centres hospitalaris centenars de mascaretes per contribuir a frenar la corba del coronavirus.
- La Seu d'Urgell. Unes seixanta persones han confeccionat 1.670 mascaretes i l'Ajuntament les distribuirà als comerciants.
- Alpicat. L'empresa Medilast, dedicada a la fabricació de peces de compressió terapèutica, ha lliurat als ajuntaments d'Alpicat i Lleida material que permetrà a cada municipi fabricar unes 180 mascaretes al dia.
- Olot. Empreses, centres educatius i particulars de la Garrotxa s'han organitzat en una xarxa de voluntaris per imprimir pantalles facials amb tecnologia 3D. La idea va sorgir del centre de robòtica educativa Innova Didàctic d'Olot. Es van començar a organitzar el cap de setmana i, en només dos dies, ja han aconseguit cinquanta col·laboradors amb impressores digitals.
- Mataró. La marca navarresa Green Cornerss i les emprenedores mataronines Laura Tió (Mamis&Minis) i Mar Opisso (Ninona Handmade), totes tres dedicades a la moda infantil, també han impulsat una campanya. La primera remesa de #MascarillasAlRescate arribarà aquesta setmana a l'Hospital de Mataró (1.000 mascaretes), Can Ruti (1.000), l'Institut Guttmann (500) i la Fundació Maresme (50).
- Banyoles. Voluntàries del Pla de l'Estany han elaborat unes 7.500 mascaretes per a centres residencials i col·lectius vulnerables de la comarca en una acció coordinada pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles.
Des que es va declarar l’estat d’alarma per l’alerta sanitària, diversos consells comarcals i residències de persones grans han fet una crida perquè tothom qui vulgui col·laborar s’adreci a l’àrea de Benestar Social amb l’objectiu de centralitzar les propostes que s’organitzin a cada comarca.