La consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que encara no s'ha arribat al punt en què es pugui començar a parlar de la reducció de les mesures de confinament, perquè tampoc no està clar que s'hagi arribat ja al pic de la malaltia. La consellera ha assegurat que el desescalament del confinament es podrà posar en marxa quan hi hagi una reducció sostinguda de casos durant 14 dies. "És a dir, després del pic de nous casos, que encara no el tenim definit, perquè ens podem trobar ara encara en una situació de serralada, de no haver-nos trobat en el pic estrictament possible", ha alertat. Això no obstant, la responsable de Salut ha admès que la previsió és arribar "aviat" al punt màxim de nous contagis.
Vergés ha subratllat que les mesures no s'hauran d'aixecar sinó adaptar per fer-les més acurades, amb atenció a la població de risc, amb diferents velocitats depenent del territori i amb criteris progressius.
La consellera ha explicat que un equip del Govern treballa en planificar quines mesures es podran aplicar i amb quin calendari de desescalament.
També la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha referit al procés de desconfinament per reclamar que l'executiu espanyol "no es torni a equivocar" a l'hora de prendre la decisió sobre aquest tema, que "escolti els experts", que ho decideixi en el moment adequat i que tingui preparat el protocol necessari.
Així mateix, Budó ha insistit a denunciar que és el Govern qui està proveint el sistema de salut català de material, perquè l'executiu espanyol, que centralitza les compres, només ha proporcionat un 10%.
Descens d'urgències
La consellera de Salut ha explicat que en les darreres hores s'ha registrat un decreixement en les visites a urgències. Ahir hi van acudir la meitat de persones que el 15 de març i una quarta part en relació a l'1 de març. Vergés ha assenyalat que aquesta situació és gràcies a la intervenció de l'atenció primària.
Pel que fa el malalts greus, ha informat que dels 1.970 llits d'UCI que hi ha a Catalunya, actualment hi ha 1.512 ocupats per pacients amb coronavirus.
Contacte amb pacients
D’altra banda, Vergés ha informat que el seu departament té a punt un pla d’acció pel suport emocional i la gestió d’estrès agut de la ciutadania, que contempla l’atenció als malalts a domicili però també la comunicació de les famílies amb pacients ingressats en estat greu als hospitals o en risc de crisi d’ansietat.
“És clau poder treballar bé aquesta comunicació entre familiars i pacients, siguin on siguin. I l’acompanyament en el final de la vida”, ha explicat.
Per aquesta raó, la conselleria prepara un protocol perquè els pacients en qualsevol lloc on es trobin ingressats puguin tenir el contacte diari amb la família, ja sigui a través del sanitaris en les UCI o proporcionant les eines necessàries als pacients així com a través de visites dels familiars en casos d'ansietat.