Gairebé sense adonar-nos-en, en aliments tan bàsics com el pa, un iogurt, una beguda refrescant o una salsa podem arribar a prendre fins a 15 o 20 cullerades afegides de sucre, equivalent a un total de 270 calories. Però no són només les calories, sinó també la quantitat d'efectes perjudicials que pot ocasionar-nos el sucre.

En primer lloc, pot portar a un baix nivell d'energia o un descens de l'estat d'ànim perquè augmenta les taxes de depressió. A més, provoca inflamació crònica, trastorns digestius com la síndrome de l'intestí irritable o el sobrecreixement bacterià de l'intestí prim (SIBO).

Terrossos azúcar

Aliments com el pa, un iogurt o una salsa poden arribar a portar 15 o 20 cullerades de sucre

El sucre alimenta els bacteris que viuen a la boca. Quan els bacteris digereixen el sucre, creen àcid com a producte de rebuig. Aquest àcid pot erosionar l'esmalt dental i provocar forats o cavitats a les dents, la càries. A més, les persones que consumeixen begudes ensucrades set vegades per setmana o més, tenen més probabilitats de desenvolupar acne moderada o severa, entre altres coses perquè produeix una alteració hormonal en incrementar la resistència a la insulina en el nostre organisme.

El sucre també pot afectar les hormones al cos que controlen el pes, perquè causa resistència a la leptena, l'hormona que regula la sacietat. És a dir, una dieta alta en sucre evita que el cervell sàpiga quan una persona ha menjat prou. Les persones que obtenen aproximadament un quart de les seves calories diàries del sucre agregades tenen fins i tot un 38% més de risc de morir per malaltia cardiovascular que aquelles que consumin una quantitat inferior al 10%.

També existeix una vinculació entre les begudes ensucrades i la hipertensió arterial amb el consum excessiu de sucre que pot causar inflamació, estrès oxidatiu i obesitat, factors que influeixen en el risc d'una persona de desenvolupar càncer. L'excés de sucre en la dieta afecta també la formació de col·lagen a la pell, que condueix a un envelliment visible més ràpid.

Per tots aquests motius, els experts recomanen seguir una sèrie de pautes com les següents per disminuir el consum de sucre en la dieta.

>Revisar les etiquetes dels aliments per controlar els sucres afegits i evitar alts continguts en fructosa, glucosa, sacarosa, maltosa, mel edulcorant de blat de moro, xarop de, sucre en brut melassa, xarop de malt, nèctar d'atzavara...

>Evitar els refrescos que representen al voltant de la meitat del consum de sucre addicional d'una persona. Una llauna té una mitjana de 10 culleradetes de sucre.

Cereals

Algunes marques de cereals contenen més del 60% de sucre en la seva composició

>Una altra font comuna de sucre són els cereals de l'esmorzar. Alguns en contenen més del 60% de sucre en la seva composició, especialment en el cas dels cereals comercialitzats per a nens.

>Evitar els aliments processats. Els fabricants sovint agreguen sucres als aliments per fer-los més atractius.