Dubtes sobre l'efectivitat de les vacunes pel coronavirus. Curses entre països per veure qui és el primer en trobar-ne una d'efectiva. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que la majoria d'assajos per trobar la vacuna no tindran èxit. Menys de 10 de gairebé 170 projectes de vacunes pel coronavirus es troben en fase 3, és a dir, la que determinarà l'èxit o no d'aquesta.
"Els governs estan sota pressió per assegurar subministraments per a la seva població de les que tinguin èxit. Si els governs competeixen, la majoria dels països podrien quedar fora", adverteix l'OMS i recull la BBC Mundo. En aquest context, uns 172 països han manifestat que els interessa formar part d'una entesa conjunta que pretén garantir l'accés equitatiu a una vacuna que funcioni. Ho han anomenat mecanisme Covax.
Fins el mes passat 75 d'aquests 165 països havien mostrat interès a finançar el desenvolupament d'una "cartera" de vacunes que tinguin les millors probabilitats de tenir èxit, segons va informar l'OMS. Aquestes nacions van acceptar compartir el possible èxit d'una o diverses d'aquestes vacunes amb altres 90 països amb menys possibilitats econòmiques o sistemes de salut més dèbils. En total, el 60% de la població mundial tindria accés a la vacuna.
El director executiu de la fundació Gavi –que codirigeix la iniciativa al costat de la Coalició per a les Innovacions en la Preparació davant Epidèmies (CEPI) i l'OMS–, Seth Berkley, assegura que Covax podria ser l'única solució global perquè una quantitat més important de persones pugui disposar, finalment, d'una vacuna per al coronavirus.
Argentina, Brasil i Mèxic estan entre els països de l'Amèrica Llatina que s'han pronunciat a favor d'aquesta aliança. Ara bé, tant els Estats Units, com la Xina, la Unió Europea o Rússia han assenyalat que, de moment, no s'hi afegiran.
La famosa fase 3
La majoria dels experts coincideixen amb el fet que una vacuna infectiva és pitjor que cap. Precisament per aquest fet, els científics remarquen la importància de superar totes les fases amb èxit. La fase tres d'una vacuna serveix per determinar-ne l'eficàcia i seguretat. Precisament per aquest motiu, la vacuna russa ha generat tants dubtes, perquè no ha estat testada a milers de persones com s'hauria de fer, segons coincideixen els experts. En un altre article de la BBC, els experts detallen que és "crucial que (la vacuna) superi la fase 3 abans de ser distribuïda".
"D'aquesta manera s'obté més informació sobre la seguretat al mateix temps que s'aconsegueixen més dades sobre la capacitat real per protegir contra la malaltia", explica Ian Jones, professor de Virologia de la Universitat de Reading, al Regne Unit. Una vacuna "fins que no la proves a un grup gran de persones no saps si generarà una resposta immune suficientment bona per protegir contra la malaltia" i a més, si no protegeix "es corre el risc de donar falses esperances a la gent i que continuï la circulació del virus".