La Xina ha anunciat aquest divendres el seu ingrés a Covax, la plataforma mundial d'investigació de vacunes contra el coronavirus, i ha promès oferir prioritat d'accés a països en vies de desenvolupament. La portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina, Hua Chunying, ha assegurat que s'ha firmat un acord amb Gavi, l'aliança per a la vacunació, que ha suposat l'entrada de la segona economia mundial a Covax amb l'objectiu de proporcionar "una distribució equitativa de vacunes".
En un comunicat, Hua ha exposat que la Xina posarà a disposició del món les vacunes que desenvolupi, "que es distribuiran de manera prioritària en països en vies de desenvolupament". No obstant, la portaveu no ha detallat en què consistirà el suport del país a Covax.
Governs sota pressió
"Els governs estan sota pressió per assegurar subministraments per a la seva població de les que tinguin èxit. Si els governs competeixen, la majoria dels països podrien quedar fora", advertia l'OMS fa uns dies. En aquest context, uns 172 països han manifestat que els interessa formar part d'una entesa conjunta que pretén garantir l'accés equitatiu a una vacuna que funcioni. Ho han anomenat mecanisme Covax.
Fins al mes passat 75 d'aquests 165 països havien mostrat interès a finançar el desenvolupament d'una "cartera" de vacunes que tinguin les millors probabilitats de tenir èxit, segons va informar l'OMS. Aquestes nacions van acceptar compartir el possible èxit d'una o diverses d'aquestes vacunes amb altres 90 països amb menys possibilitats econòmiques o sistemes de salut més dèbils. En total, el 60% de la població mundial tindria accés a la vacuna.
El director executiu de la fundació Gavi –que codirigeix la iniciativa al costat de la Coalició per a les Innovacions en la Preparació davant Epidèmies (CEPI) i l'OMS–, Seth Berkley, assegura que Covax podria ser l'única solució global perquè una quantitat més important de persones pugui disposar, finalment, d'una vacuna per al coronavirus.
De moment, Argentina, Brasil i Mèxic estan entre els països de l'Amèrica Llatina que s'han pronunciat a favor d'aquesta aliança. En canvi, els Estats Units, la Unió Europea o Rússia han assenyalat que, ara per ara, no s'hi afegiran.
Més de 170 projectes de vacuna per al coronavirus
Ara per ara, es calcula que podria haver-hi fins a 170 projectes de vacuna per al coronavirus. Els experts, però, coincideixen que les vacunes necessiten, normalment, uns dos anys i temps per produir-les amb certes garanties. Ara bé, alguns creuen que ja es podrà parlar d'una vacuna 'segura' en un termini de 12 o 18 mesos. Les vacunes, parlant en llenguatge planer, ensenyen al nostre cos com combatre el virus i l'ajuden a desenvolupar anticossos.