Amb els números a la mà, l’afectació de la Covid-19 a la Comunitat de Madrid és molt inferior que a Catalunya. Res a veure amb la situació que es va donar a finals de setembre i que va obligar el govern espanyol a actuar. I la pregunta recurrent és com és que Madrid ha pogut superar el pic de setembre sense haver d’adoptar restriccions tan dures com les acordades a Catalunya al llarg de l’octubre, com ara el tancament de bars, restaurants, gimnasos i grans superfícies, i el confinament perimetral municipal els caps de setmana.

Les dades epidemiològiques, efectivament, avalen el triomfalisme del govern d’Isabel Díaz Ayuso. Madrid té ara una incidència acumulada a catorze dies de 332,23, la meitat de fa un mes. Però els experts destaquen que el descens continuat dels contagis al llarg de l’octubre i el novembre no té una translació idèntica en l’àmbit assistencial, on l’ocupació a les unitats de cures intensives per pacients Covid segueix sent molt elevada, així com la mortalitat.

Madrid no està tan bé

“Madrid no està tan bé”, assegura l’especialista en medicina preventiva i salut pública i portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), Miguel Ángel Royo, que posa èmfasi en la situació a les UCI i les defuncions per Covid-19. Royo alerta que en qualsevol moment el virus pot tornar a explosionar.

Els bars i restaurants de Madrid no han tancat en la segona onada de la pandèmia / Efe

La realitat és que Madrid i Catalunya van a velocitats diferents. La Comunitat va assolir el pic de la segona onada de la pandèmia a finals de setembre, amb una incidència acumulada que va arribar a 775,05 el 28 de setembre, quan Catalunya estava en 171,41. No ha estat fins a principis de novembre que Catalunya ha arribat al pic amb una incidència de 742,42, quan a Madrid és de 366,18.

Metges i epidemiòlegs són molt cauts a l’hora d’interpretar el perquè d’aquest descens continuat de nous casos a Madrid. I més quan se’ls demana com pot passar això quan a la Comunitat hi ha bars i restaurants oberts, cosa que no passa a Catalunya. “No sabem per què passa”, ha admès el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. "És un cas realment per estudiar, però també hem de recordar que ells porten tres o quatre setmanes d'avantatge", recorda alhora que cal posar la mirada en altres capitals europees que han pres mesures idèntiques a les del Govern.

Canvi de protocol de les proves

Encara és massa aviat per determinar la causa de la ràpida disminució de la incidència de la Covid a Madrid en les darreres setmanes. Hi ha qui apunta que el tomb es va donar en el moment que les autoritats sanitàries van canviar el protocol de proves diagnòstiques, el 28 de setembre, en ple pic de l'onada, substituint les proves PCR pels tests d’antígens en els contactes estrets. Només es fan proves als convivents, persones vulnerables i treballadors de l’àmbit sanitari en situació de risc i contactes estrets amb símptomes.

Proves de test d'antígens a Pozuelo de Alarcón / Europa Press

Les dades mostren com l’augment de la realització de proves d’antígens en detriment de les proves PCR ha anat acompanyada d’un descens dels positius. “Els tests d’antígens són bons perquè detecten el virus durant els primers dies, quan s’és més contagiós, i són més ràpids que les proves PCR”, explica Miguel Ángel Royo, però recorda que són menys sensibles i detecten menys casos. Les proves PCR són més precises i detecten restes de virus, però es triga entre 2 i 3 dies, en el millor dels casos, a tenir els resultats. “Si d’un dia per l’altre deixes de fer PCR i fas test d’antígens, detectaràs menys casos”, assegura el portaveu de SESPAS, i això fa que la incidència acumulada vagi a la baixa.

Miguel Ángel Royo apunta que les autoritats sanitàries madrilenyes no fan tests d’antígens a contactes estrets com ara de l’entorn laboral o social. Els cribratges s’adrecen a la població en general, en lloc dels entorns d’alta prevalença i això comporta que es detectin menys contagis.

Més tests d'antígens, menys PCR

El nombre de tests d’antígens fets a Madrid supera amb escreix al de PCR, cosa que per ara no passa a Catalunya, que ha començat a fer aquestes proves a mitjans d’octubre, un mes més tard que Madrid. La setmana de l’1 al 7 de novembre a Madrid es van realitzar 175.767 proves per detectar la Covid i van donar positives un 8,09%: 121.839 eren test d’antígens i 53.928 PCR.

A Catalunya durant el mateix període es van fer 248.578 proves, de les quals un 12,10% van donar positiu. La majoria, 187.006, eren PCR i 61.000 test d’antígens. A Catalunya es fan moltes més proves, més PCR, i es detecten més casos. Pot haver-hi, doncs, una relació entre el tipus de proves i el nombre de contagis detectats, de manera que aquesta millora de la situació epidemiològica a Madrid podria ser irreal. Caldrà més temps, asseguren els experts, per determinar si és o no així.

La corba descendent dels casos a Madrid no es correspon exactament a la tendència en l’evolució d’hospitalitzacions, ingressos en UCI i defuncions. Cert que l’ocupació de llits va a la baixa, però no a la velocitat del descens de casos. Més lent és encara l’alleugeriment a les unitats de cures intensives. Un altre paràmetre que no baixa a Madrid són les defuncions, que ja arriben a 18.369, es registra una mitjana d’una quarantena de morts diàries malgrat haver superat fa dies el pic de la segona onada. A Catalunya, les morts per Covid ja són 14.886, segons dades del Ministeri de Sanitat

Madrid, en fase "meseta"

Segons Miguel Ángel Royo, Madrid està “en fase mesetai destaca que la incidència acumulada (323,23 dimecres) segueix sent extremadament alta. Els estàndards internacionals consideren que la situació és de risc quan hi ha 25 casos per cada 100.000 habitants. Aquest epidemiòleg posa en dubte que les mesures “erràtiques” adoptades pel govern d’Ayuso expliquin la reducció de contagis i aposta més pel canvi de conducta de la població davant l’estat d’alarma. “En prendre’s mesures, la gent s’espanta i comença a retrotraure’s”.

Hi ha qui lloa l’actuació del govern d’Ayuso, com és el cas d’Oriol Mitjà, que ha avalat l'estratègia de la Comunitat de Madrid de fer tests d’antígens i ha desitjat que el Govern faci el mateix. Com li ha recordat Josep Maria Argimon, a Catalunya també es fan i es faran test d’antígens, la cosa és que a Madrid van un mes per davant, perquè van tenir el pic de la segona onada molt abans. Ara per ara, dir que Madrid està millor només mirant les dades és, a parer dels experts, prematur, i reclamen no abaixar la guàrdia i estar amatents, ja que un augment de la incidència de la Covid-19 amb l’actual nivell d’ocupació als hospitals, però sobretot a les UCI, pot ser letal. A Madrid i a Catalunya.

 

Foto principal: Isabel Díaz Ayuso durant la visita, aquest dimecres, a la Fundació Institut Madrileny d'estudis Avançats en Nanociència / Efe