Europa és l'epicentre de la pandèmia i els casos no paren de pujar. La marea roja es va estenent pels països membres de la UE, però no només. També la regió Europea denominada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que inclou 53 estats d'Europa i Àsia central, entre ells Rússia i diverses repúbliques exsoviètiques que estan patint els devastadors dels efectes de la covid en plena tardor. Per aquest motiu, la mateixa organització ha exposat que si la situació continua així, es podrien sumar mig milió de morts més d'aquí a l'1 de febrer. 

ecdc covid captura

Taxa de notificació de casos de 14 dies per cada 100.000 habitants, actualitzada l'11 de novembre de 2021 / ECDC

Hi haurà sisena onada?

En aquest context, és fàcil que ens preguntem si hi haurà o no hi haurà sisena onada a Catalunya. "Estem pujant els casos, no sé si li podem dir ja sisena onada, però serà la tònica en els dos pròxims anys". Així s'expressa el metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip. En conversa amb ElNacional.cat, insisteix que "la clau és veure com seran de grans o controlar-ho millor. Que hi hagi onada no és notícia". En aquest sentit, ha exposat que si finalment hi ha una sisena onada, no serà com la de l'any passat: "La mortalitat és més baixa". Sense anar més lluny, al Regne Unit i Alemanya els casos són molt alts, "però les vacunes funcionen". Ara bé, malgrat tot, constata que "una pujada de casos implica saturació de la primària, covid persistent... és a dir, hi ha poca mortalitat, però tindrà impacte".

Al Regne Unit encara no saben si podran seguir amb el Pla A, hauran d'aplicar el Pla B –amb alguna restricció més– o el Pla C –amb restriccions encara més dures–. Però, és clar, tot té conseqüències. "Els experts estan demanant que es canviï, però el govern no ho està fent. Tot i això, demanen que la mortalitat baixi encara més. De tota manera, si tens un nombre molt alt de contagis, el nombre de morts, també acaba pujant". Per evitar això, detalla, el Regne Unit va ser el primer país a aprovar les pastilles Merck contra la covid-19. I a més, també ha aprovat l'administració de terceres dosis o dosis de reforç per als majors de 50 anys. 

Ens hem relaxat més?

"A Catalunya i Espanya hi ha un cert relaxament justificat perquè les xifres de contagi són molt baixes", exposa. "Al Regne Unit s'han relaxat del tot, estan deixant que el virus faci la seva, fem el que vulguem i relaxem-nos. Que de fet, ho han volgut sempre".

Aleshores, en aquest context de pujada generalitzada de contagis, caldria implicar més restriccions? Macip creu que hauria d'anar lligat a les taxes de vacunació. "En aquests casos, caldria ser més estricte, en els països amb una taxa de vacunació més baixa, caldria tancar-ho tot". En canvi, constata que "en país ben vacunat, té més opcions, com per exemple el passaport covid". Ara bé, com no podria ser d'una altra manera, també posa èmfasi que en alguns països de la UE "pesa més la política que la salut i moltes morts es podrien evitar". 

Què passa amb les terceres dosis?

El que passa amb les terceres dosis encara és una incògnita. "Una cosa és el que veus, baixada d'anticossos i l'altra és la baixada real, hi ha anticossos que no circulen i això no es veu", destaca. "D'estudis sobre l'impacte real de pèrdua i protecció són difícils d'interpretar". D'aquesta manera, argumenta que d'aquí tres o quatre mesos "tindrem dades reals de si estan millors o pitjor".

 

 

Imatge principal: dos treballadors de la salut transporten un pacient amb coronavirus / Efe