Més dades sobre la variant òmicron. Segons ha manifestat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), duplica els casos cada dos o tres dies i ja està present a 110 països. En la seva darrera actualització sobre la informació que té d'aquesta variant, l'OMS apunta que es transmet "significativament més ràpid" que la delta, però indica que les dades que arriben des del Regne Unit, Sud-àfrica i Dinamarca "suggereixen un menor risc d'hospitalitzacions".

"Tanmateix, el risc d'hospitalitzacions és només un aspecte de la gravetat", assenyala l'OMS, que afegeix que a hores d'ara encara no pot concloure si la disminució del risc d'hospitalitzacions és causada per la immunitat per un contagi previ o per vacunació o si realment l'òmicron "pot ser menys virulenta".

Malgrat assenyalar l'elevada transmissibilitat de l'òmicron, l'OMS apunta que els contagis estan baixant a una de les regions de Sud-àfrica on es va detectar primer. Malgrat tot, assegura que encara no se sap si per la immunització o per "l'augment de la transmissibilitat intrínseca".

40% menys de risc 

I, què hi diuen al Regne Unit, on aquesta nova variant ha fet que se superin per primer cop els 100.000 contagis en un sol dia? Allà els estudis apunten que la variant òmicron del coronavirus podria ser més lleu, amb un 20% o 25% menys de possibilitats d'una visita a l'hospital i almenys un 40% menys de risc de ser ingressat, com a mínim, per una nit. Així es desprèn d'un informe presentat per un equip de brots de l'Imperial College dirigit pel professor Neil Ferguson, que ha analitzat les hospitalitzacions i els registres de vacunes de tots els casos de coronavirus confirmats per PCR entre el dia 1 i 14 de desembre al Regne Unit. Uns 56.000 casos van ser provocats per la variant òmicron i 269.000 casos per la delta. 

Estudis a Sud-àfrica 

També hi ha altres institucions científiques que apunten en la direcció que l'òmicron és més transmissible però menys greu. Un exemple és l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses (NICD, les seves sigles en anglès) de Sud-àfrica, que durant aquesta setmana ha aportat noves dades per posar llum a la foscor provocada per l'òmicron. Segons l'experiència que s'extreu dels hospitals del país, l'òmicron provocaria una forma de malaltia menys greu. "De manera convincent, les nostres dades suggereixen una conclusió positiva: si es compara amb altres variants, l'òmicron provoca una malaltia menys greu", ha dit Cheryl Cohyen, portaveu de l'organisme.

Concretament, l'actual onada de contagis està provocant un índex d'hospitalitzacions del 5,7%. Una xifra baixa si es compara amb el 15,6% de la tercera onada, amb la variant delta dominant, o amb el 16,2% de la segona i el 13,1% de la primera.

A la imatge principal, dues noies amb mascareta a l'estació d'Atocha / Europa Pres