Estiu. Calor. Cada vegada més franges d'edat obertes per vacunar-se contra el coronavirus. I cert relaxament. Potser per aquest motiu cada vegada ens preguntem més si és possible prendre una cervesa abans o després de la vacuna, ja sigui per aconseguir la falsa sensació de refrescar-nos o bé per celebrar que estem una mica més protegits contra el coronavirus.
Segons les dades d'aquest dimarts, un total de 2.745.666 persones han rebut la pauta completa de la vacuna. Però, què passa si bevem alcohol? Rússia, sense anar més lluny, va prohibir la ingesta d'alcohol després de vacunar-se durant dues setmanes. A Europa, però, on s'administra Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, no s'ha fet cap recomanació al respecte. Té algun fonament, aquesta prohibició?
Segons explicava la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI) en un document elaborat pels metges Alfredo Corell i África González, la combinació de vacunes i alcohol no és del tot positiva. "El consum d'alcohols destil·lats i drogues té un efecte immunosupressor, amb uns mecanismes molt semblants als que es produeixen en situació de depressió o estrès", recull l'ABC. En aquesta mateixa línia la International Society of Substances Use Professionals (ISSUP) assegura que l'ús crònic de les substàncies alcohòliques pot reduir el nombre de limfòcits T perifèrics i provocar una pèrdua de limfòcits B perifèrics, tots dos relacionats amb la defensa del cos. És a dir, dues peces importants a l'hora de reconèixer i neutralitzar organismes infecciosos com els virus o els bacteris.
Més susceptible de contraure la infecció?
Així, una persona que begui freqüentment alcohol pot ser més susceptible de contraure una infecció com la causada pel SARS-CoV-2. A més, l'Instituto Nacional sobre Abuso de Alcohol i Alcoholismo (NIAAA) exposa que els que beuen compulsivament són més propensos a tenir pneumònia o la tuberculosi. La mateixa publicació recull també el comentari de l'especialista en medicina d'emergència Ronx Ikharia en un documental de la BBC on explica que no és recomanable beure alcohol abans o després de rebre una vacuna.
La investigadora va fer un experiment amb ella mateixa per comprovar com l'alcohol afectava el seu sistema immune. Així, va prendre's una mostra de sang de si mateixa abans i després de beure tres gots de vi. Després de l'anàlisi, va comprovar que la quantitat que havia consumit era suficient per reduir a la meitat els nivells de limfòcits blancs de la sang, encarregats de defensar l'organisme de patògens externs.
Així, Sheena Cruickshank, professora i immunòloga de la Universitat de Manchester, explicava al HuffPost, i se'n feia ressò El Economista, que quan es beu alcohol la nit anterior o pocs dies després, el sistema immunitari no funciona completament, fet que podria perjudicar l'objectiu final de la vacunació.
Per altra banda, Ilhem Messaoudi, directora del Centre d'Investigació de Virus de la Universitat de Califòrnia, assegurava al The New York Times —i ho recollia l'ABC— que "si ets un bevedor moderat, no hi ha risc en prendre una copa en el moment de la vacuna". En aquest mateix sentit, El Economista recull el testimoni d'un metge de malalties infeccioses i professor de la Universitat Mèdica de Northeast Ohio Richard Watkins, que assegura que "no hi ha evidència que l'alcohol redueixi la formació d'anticossos".
Què diuen els assajos?
Els assajos clínics que s'han dut a terme per veure l'eficàcia de les vacunes no han analitzat específicament els efectes de l'alcohol en l'eficàcia de les vacunes. Ara mateix, només s'hi pot donar resposta amb els estudis que ja estan fets sobre la immunitat i el consum d'alcohol. I el que se'n pot extreure és que la substància afecta la resposta immune humana.