Les dades de la covid al Regne Unit espanten. En les últimes hores s'han detectat 36.100 nous casos de coronavirus i s'ha notificat 38 morts. En aquest context, el primer ministre del país, Boris Johnson, té sobre la taula el dubte d'aplicar l'anomenat 'Pla B', que consisteix a posar en marxa algunes mesures com el retorn de la mascareta, treballar des de casa si és possible o fins i tot establir certificats de vacunació obligatoris per a determinades activitats.

Però, quin cost tindria tot plegat? Segons uns documents als quals ha tingut accés Politico.eu, cinc mesos sota l'anomenat 'Pla B' tindria un cost de 18.000 milions per a l'economia. És a dir, uns 21.000 milions d'euros. 

La publicació destaca que els ministres han considerat de manera seriosa el 'Pla B' i tot el que això podria comportar. L'aplicació s'estendria fins a finals de març del 2022. Johnson va ordenar als funcionaris que avaluïn l'impacte d'implementar l'estratègia alternativa fins al març. Malgrat tot, el Tresor del Regne Unit i el grup de treball del coronavirus calculen que l'impacte tindria un efecte poc clar en la prevenció de la propagació del virus i en canvi, provocaria un impacte fort en l'economia. 

Dilemes i diferències

El 'Pla A', el que està en marxa ara per ara al país, està experimentant un augment de casos i d'hospitalitzacions. El 'Pla B' no sembla que pugui arribar a fer prou per detenir la transmissió del virus i en canvi podria tenir uns efectes gravíssims per a l'economia. I el 'Pla C' inclou unes mesures encara més severes que ningú vol acabar de pensar, destaca Politico.eu.

Variant delta plus

La nova variant delta plus podria propagar-se més fàcilment, segons diuen els experts del Regne Unit, on la variant ja representa entre el 6% i el 10% dels casos nous. I no és l'únic país on s'han detectat casos d'aquesta variant. Rússia també ha informat aquesta setmana de diversos casos de la variant delta plus. També se n'han detectat alguns casos als Estats Units i Dinamarca. A Catalunya, també s'han detectat fins a nou casos d'aquesta variant. 

L'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) ho ha pujat fins a la categoria de "variant sota investigació", per deixar constància del seu possible risc. Encara no hi ha evidència, però, que provoqui una malaltia pitjor. Els científics confien que les vacunes existents haurien de funcionar bé per protegir les persones. 

La variant delta encara és la dominant al Regne Unit, però la delta plus o AY.4.2 va guanyant terreny. Els experts, segons destaca la BBC, creuen que és poc probable que despunti o bé que les vacunes no siguin eficaces davant d'aquesta variant. El mateix portal britànic recull, però, que els sanitaris destaquen que hi ha algunes proves inicials que indiquen que podria tenir una major taxa de creixement al Regne Unit en comparació amb la delta. 

Malgrat tot, encara no es considera una variant de "preocupació", una categoria que sí que té la variant delta. Hi ha milers de variants del coronavirus que circulen actualment arreu del món, i cal remarcar que els virus muten tota l'estona. La variant delta plus rep aquest nom perquè té algunes mutacions que afecten la proteïna S del SARS-CoV-2, que fa servir el virus per penetrar a les nostres cèl·lules. 

 

 

Imatge principal: el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson / Efe