Vistiplau a la mesura. La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, la doctora Magda Campins, ha celebrat que s'hagi donat llum verda a la vacunació dels nens d'entre cinc i onze anys. Així, aquest dimecres ha assegurat que els pares no han de tenir cap dubte sobre la vacuna infantil contra la covid-19, després que la Comissió de Salut Pública aprovés dimarts ampliar l'edat de vacunació.
Campins ha recordat que tant els assajos clínics i l'experiència dels EUA i el Canadà "demostren que no hi ha efectes secundaris importants". A més, ha recordat que en els dos països americans ja s'han administrat més de cinc milions de dosis en nens. Llavors, la setmana vinent començarà la vacunació d'aquesta franja d'edat començant pels més grans i acabant pels més petits.
Barrejar vacunes
La doctora també ha defensat que les terceres dosis de la vacuna siguin d'un laboratori diferent dels de les dues primeres dosis. La qüestió és que barrejant vacunes es pot aconseguir una resposta d'anticossos més alta, tal com ha recordat en una entrevista a Catalunya Ràdio. De fet, els organismes sanitaris de la Unió Europea ja han avalat aquesta tècnica. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han conclòs que l'anomenada vacunació heterogènia provoca una resposta immunitària "reforçada", quelcom que "pot oferir flexibilitat en les opcions de vacunació, especialment reduint l'impacte en la campanya de vacunació si un vaccí no està disponible per alguna raó".
Si bé l'efecte de la vacunació en la franja d'edat de cinc a onze anys no tindrà efectes immediats, ja que caldrà esperar vuit setmanes entre la primera i la segona dosi, Campins ha considerat que relativament aviat es notaran els efectes positius de la campanya d'immunització, com ja va passar en el cas dels majors de dotze anys.
Sopars de Nadal
Malgrat que el govern espanyol ha descartat anunciar noves restriccions contra la covid-19 per Nadal, ja que la vacunació i les mascaretes permeten afrontar les vacances amb seguretat, la doctora ha estat contundent: "No s'han de fer sopars d'empresa". És veritat que la portaveu Isabel Rodríguez també ha donat marge a canviar d'idea si la situació epidemiològica empitjora, tot i que ha afirmat que la conjuntura és "molt diferent" a la de l'any passat.
Respecte del que diu Campins, cal recordar que un dinar del personal sanitari de l'Hospital Regional de Màlaga va acabar generant un gran brot de coronavirus amb 68 positius. És per episodis com aquest que la doctora és tan prudent i recomana no reunir-se amb massa gent per Nadal., ja que la situació a Catalunya és delicada: aquest dimecres s'han comunicat més de 3.000 casos i un important increment de pacients a les UCI.