Els contagis de covid no es frenen ni en cap de setmana a l'espera d'arribar a la punta de positius d'aquesta sisena onada. La variant òmicron, molt més contagiosa però més lleu, segueix fent de les seves i més de 22.000 persones han donat positiu en les últimes 24 hores, una xifra molt més alta que la de diumenge passat, encara sota els efectes dels dies festius de Nadal. A més, la majoria d'indicadors continuen disparats i sense aturador: el risc de rebrot continua pujant per sobre dels 5.000 punts i la incidència acumulada ha crescut en gairebé un miler de casos en l'última setmana. Tot i que ahir celebràvem una petita bona notícia als hospitals, amb un descens d'ingressats tant a planta com a l'UCI, aquesta avui sembla un miratge.
Tornen a pujar els ingressats
Avui Salut ha tornat a notificar un augment dels ingressats als hospitals després que ahir es registressin més d'un centenar d'altes a planta i cinc a les unitats de cures intensives. Concretament, el nombre de malalts s'ha incrementat en 98 malalts i 6 crítics, que tornen a créixer després de dos dies de descensos. D'aquesta manera, el total de pacients es torna a situar en 2.503 i el d'ingressats a les UCI als 516. Segons ha informat el doctor Antoni Trilla, un 80% dels malalts a planta es corresponen a la variant òmicron i un 20% a delta. A les UCI succeeix el contrari: la majoria es corresponen a la variant delta i uns pocs són de la nova soca.
La punta de malalts als hospitals catalans es va donar justament el gener de l'any passat, el dia 26, amb 3.021 llits ocupats per malalts de coronavirus, mig miler més que els que hi ha ara mateix. Llavors, però, la xifra diària de contagis era molt més baixa que l'actual: aquella jornada se'n van registrar 3.447 i la resta d'indicadors també presentaven xifres molt més discretes que les d'avui. El pic de les UCI es va donar el febrer, 731 crítics.
Més de 5.000 punts
Ahir, el risc de rebrot va superar el llindar dels 5.000 punts i el seu ascens no s'ha aturat en les últimes hores. Concretament, l'indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, s'ha incrementat en 238 des d'ahir i s'ha situat als 5253. Tot i que durant la setmana passada semblava que la Rt tenia una tendència a la baixa, aquesta s'ha interromput i en les últimes jornades ha tornat a pujar. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'índex de contagi arriba a l'1,22. És a dir, cada 100 persones en contagien 122 més. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir la Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió.
Pel que fa a la mortalitat, avui aquesta ha presentat un nou repunt després que ahir no es registrés cap nova víctima. En les últimes 24 hores se n'han notificat 45, una xifra alta però gairebé la meitat de les 89 de dilluns passat, el número més alt de morts en una sola jornada en tota la sisena onada. D'aquesta manera, el de morts des de l'inici de la pandèmia queda fixat als 25.047, 254 dels quals s'han incorporat als registres aquesta setmana.
Creix la incidència
D'altra banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 4.399,31 per cada 100.000 habitants, mentre que ahir se situava en 4.187,62. A causa de l'explosió de casos diaris, aquest indicador, essencial per entendre l'evolució de la pandèmia, ha crescut en gairebé 1.000 punts en una setmana. Per altra banda, la incidència acumulada a 7 dies és de 2.385,61 casos.
Pel que fa a la taxa de positivitat, que les autoritats sanitàries recomanen mantenir per sota del 5%, també continua pujant dia rere dia, però ho fa a un ritme més lent. Ara mateix, es troba al 27,09, un punt per sobre de la que es registrava entre el 30 de desembre i el 5 de gener (26,31).
No comença el descens
Dissabte passat, 8 de gener, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apuntava que en una setmana o deu dies es podria haver arribat al pic de contagis d'aquesta sisena onada. En les últimes 24 hores s'han notificat 22.178 positius, una xifra més baixa que les que s'han registrat durant tota la setmana, per sobre de 30.000 cada dia i fins i tot arribant als 40.000 dilluns, quan es van acumular positius del cap de setmana i del dia de Reis. Ara bé, la xifra és més alta que la registrada el passat diumenge (13.849).
Caldrà veure com evoluciona la xifra de positius diaris durant la setmana vinent i si aquest pic que comentava el conseller Argimon ja s'ha registrat. Amb els 22.178 positius d'avui, la xifra total des que va començar la pandèmia se situa en 1.711.890. D'aquestes, 205.112 s'han notificat aquesta última setmana, des del passat dilluns 10. Es tracta d'una xifra molt alta com a resultat de l'increment de les interaccions socials durant les festes de Nadal i també una acumulació de casos no registrats durant els dies de festa.
Continua la vacunació
Mentre els casos segueixen en xifres altíssimes, els hospitals continuen omplint-se i la resta d'indicadors no baixen, la campanya de vacunació continua en marxa. L'última novetat és que, després que Sanitat obrís la porta a la tercera dosi de la vacuna a tots els més grans de 18 anys, Salut ha començat a punxar amb la dosi de reforç als ciutadans entre 30 i 40 anys, una de les franges d'edat amb menys cobertura vacunal.
Pel que fa al nombre de vacunats amb la primera dosi, aquest diumenge les dades donen un total de 6.413.539 vacunats (6.835 en les últimes 24 hores). Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 5.569.813 persones (5.913 en les últimes 24 hores), mentre que 6.140.172 porten la vacunació completa. Per altra banda, Salut també ha facilitat dades de terceres dosis: 2.580.097, 36.964 en les últimes 24 hores. Cal tenir en compte que durant el cap de setmana, les dades es corresponen a les punxades d'ahir dissabte, es posen menys vacunes que entre setmana.
Així un 81,1% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid. Un 77,2% porta la vacunació completa i un 36,2% la dosi de reforç.