El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimecres que els joves d'entre 16 i 29 anys ja poden demanar cita per vacunar-se. D'aquesta manera s'eliminen les franges d'edat amb l'objectiu d'immunitzar més ràpidament els joves, els quals són actualment el col·lectiu més vulnerable als contagis. Poc després de l'anunci sobre l'obertura de la vacunació en la població més jove la web per demanar cita ha caigut. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja va avançar dilluns que el moviment més "lògic" era obrir en massa la vacunació als menors de 30 anys davant del repunt de contagis. Cabezas ha precisat quines vacunes s’administraran en les nove franges d’edat Dels 16 als 29 anys, s'utilitzaran les vacunes de Pfizer i Moderna", ha explicat la secretària i ha afegit: "Les dosis de Moderna es posaran a partir dels 18 anys".

AstraZeneca: variant Delta i franja 65 i 69 

En la roda de premsa Cabezas també ha anunciat que la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca s'avança a 8 setmanes després de rebre la primera. Fins ara el temps d'espera entre dosis era de 10 setmanes. Aquest canvi és a causa de la variant delta de la Covid, com ha confirmat Carmen Cabezas: "Per la variant delta, hem decidit avançar la segona dosi d'AstraZeneca, perquè amb aquesta variant l'efectivitat de la pauta completa és molt gran".

Aquest no és l’únic motiu pel qual s’ha modifica el funcionament de la segona dosi d’aquesta vacuna. Segons la secretària Cabezas: "L'endarreriment de la pauta completa de les persones de 65 a 69 anys té molt a veure amb totes les modificacions que s'han produït en la vacunació d'AstraZeneca". Des de Salut també han informat que pretenen reforçar la vacunació en la franja entre 40 i 49 anys. 

Facilitar la vacunació 

Cabezas també ha anunciat que hi haurà punts mòbils de vacunació: "Se situaran en els llocs on tenim més incidència, menys cobertura i on tenim els centres sanitaris més allunyats", ha assegurat la secretària de Salut. Tot plegat forma part del pla del Departament per facilitat la màxima accessibilitat a les vacunes. El conseller Argimon ha sentenciat: "La prioritat ara és vacunar per poder tornar a la normalitat".  

Salut ha aprofitat la compareixença per recordar la importància de completar la pauta de vacunació. Carmen Cabezas ha remarcat: "És important que tinguem les dues dosis". 

Situació preocupant a Catalunya

Actualment, els indicadors de coronavirus a Catalunya es troben a l'alça. En la darrera jornada s'han superat els 3.000 nous positius, una xifra similar a les del febrer passat. Per altra banda, l'índex de positivitat dels tests torna a situar-se per sobre del 5% i el risc de rebrot es troba en 164 punts, divuit més que ahir. També ha pujat l'Rt fins a l'1,42, un 0,7 més que ahir. 

Tot i això, els ingressos hospitalaris baixen respecte als d'ahir. També ho fan els ingressats a l'UCI, els quals passen de 136 a 129, 7 menys. En les darreres hores no s'ha notificat cap mort, per tant, la xifra de defuncions per coronavirus a Catalunya es manté en 22.265 víctimes. 

Campanya de vacunació a Catalunya

Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimecres les dades en donen un total de 4.118.125 (50.735 en les últimes 24 hores). Ja han rebut la segona dosi de la vacuna 2.541.000 persones (53.872 en les últimes hores). A Catalunya, un total de 2.816.724 persones tenen ja la pauta completa (71.058 en les últimes hores). Cal recordar que de les vacunes que s'administren, la de Janssen és d'una sola dosi. 

Més del 52,5% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament. El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.

 

Imatge principal: Una persona sent vacunada / unsplash