L'explosió de contagis que ha arrossegat la sisena onada s'està notant als hospitals catalans. Malgrat que la variant òmicron té afectacions més lleus sobre els infectats, en ser tan contagiosa segueix deixant un gran nombre de persones que requereixen atenció mèdica, malgrat que els casos greus siguin menors que amb variants anteriors. Aquesta naturalesa de la nova variant ha portat el sistema sanitari al límit. Fins al moment, Salut ha notificat que hi ha 2.816 persones ingressades per covid, 108 més que ahir. Es tracta de la xifra més elevada d'ingressats que hi ha hagut durant aquesta onada. Amb les dades disponibles caldria remuntar-se al mes de gener del 2021.
En el cas de les UCI hi ha una situació similar. Les unitats de malalts crítics dels hospitals catalans ja fa 16 dies que suporten més de 500 malalts per covid. Una dada molt alta, que va assolir el pic el 17 de gener, amb 529 crítics per coronavirus. En les darreres hores, en canvi, no s'han notificat nous pacients a les UCI, que es mantenen amb 506 crítics per coronavirus.
Tot i l'alt nombre de malalts de covid que poblen els hospitals i centres sanitaris de Catalunya, la mortalitat es manté en quotes molt baixes en comparació amb el gran nombre d'ingressats i crítics que hi ha actualment. En les darreres hores Salut ha notificat 40 defuncions, amb un total de 25.319 d'ençà que va començar la pandèmia. Aquesta dada s'ha de situar en un context més ampli, ja que fa dos dies que no es notificaven nous morts per covid i és possible que, com en anteriors ocasions, aquestes 40 persones mortes no es concentrin en les darreres 24 hores, sinó que siguin el resultat d'un recompte al llarg dels dies.
Indicadors epidemiològics, entre la frenada i el descens
Baixen els contagis un dia més. Dins de l'explosiva onada provocada per la variant òmicron, els darrers dos dies han estat més calmats pel que fa a contagis. En les darreres 24 s'han notificat 13.533 nous contagis, una xifra relativament baixa, i més tenint en compte que durant la mateixa setmana es van arribar als 50.000 contagis en un dia. Tant les dades de dissabte com les que es publiquen avui de diumenge mostren un clar descens dels contagis. En aquest context hi intervenen dos factors. Per una banda, durant els caps de setmana es fan menys tests i, per l'altra, alguns experts assenyalen que ja s'ha arribat al pic d'aquesta onada i comença el descens dels contagis.
Enric Álvarez, investigador del BIOCOMSC ha assegurat aquest dilluns a TV3 que ja s'ha assolit el pic de la sisena onada. L'expert ha advertit que, tot i això, el descens d'aquesta onada no serà com el que ha viscut Sud-àfrica, sinó que serà més lent. Hi ha altres indicadors que també comencen recular. És el cas de la Rt, que passa d'1,18 punts a 1,14. Durant els darrers dies aquests indicadors ha anat baixant amb petites fluctuacions, i quan se situï per sota d'1 implicarà que el virus deixa d'expandir-se.
Hi ha altres indicadors epidemiològics que també es mostren reticents a l'hora de baixar. Un exemple és la incidència acumulada en 14 dies (IA14), que se situa en 5.788,48 casos per cada 100.000 habitants, 257 casos més que en la jornada anterior. Durant tota la setmana aquest indicador ha anat augmentant. Tot i això, cal recordar que en onades anteriors la IA14 ha trigat més que els contagis en sumar-se al descens.
Una situació similar es dona en el cas del risc de rebrot, que se suma a la llista d'indicadors que mantenen la tendència ascendent. El risc de rebrot encadena 15 dies de pujada constants, en els quals ha superat la barrera dels 6.000. Concretament, en les darreres hores ha arribat a 6.489 punts, uns 100 punts més que la jornada anterior. Es tracta d'una xifra sense precedents d'ençà que es publiquen les dades diàries sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya.
Continua la campanya de vacunació
Davant de la nova onada les autoritats sanitàries segueixen impulsant la vacunació com a gran mesura de contenció. La majoria dels esforços es concentren en l'aplicació de la tercera dosi, ja que la majoria de la població ja té la primera i la segona. Després de dos dies sense publicar dades sobre vacunació, Salut ha exposat que en els darrers tres dies s'han administrat fins a 80.903 terceres dosis. En el cas de les primeres i les segones dosis, els números dels darrers tres dies sumats donen xifres més baixes: 4.692 i 15.851, respectivament. En total, Catalunya compte amb 6.166.410 ciutadans que ja tenen la pauta completa de vacunació, és a dir, el 77,5% de la població.