Adeu a les quarantenes i tests massius de covid. A partir d'aquest dilluns 28 de març, els positius asimptomàtics i lleus ja no hauran de quedar-se a casa. La mesura es va aprovar la setmana passada en la Comissió de Salut Pública i diu adeu als set dies d'aïllament en cas de donar positiu per covid. A més, també es va aprovar que els testos massius ja no es farien més i que, per tant, només es farien proves a persones de risc, com per exemple, els majors de 60 anys, immunodeprimits o embarassades. Una excepció, en cas aquest, serien professionals sanitaris i també treballadors dels sociosanitaris i en els casos greus. 

Evolució de les quarantenes

La decisió s'ha pres, segons diuen, per les bones dades epidemiològiques de la pandèmia i els alts nivells d'immunitat de la població. En aquest sentit, cal recordar que, tal com recull l'última actualització del portal Dades Covid, del Departament de Salut, un 79,5% de la població té la pauta de vacunació completa i un 46,8% de la població s'hauria posat ja una tercera dosi. Inicialment, però, les quarantenes per covid van ser de 14 dies. L'octubre del 2020, van rebaixar-se fins als 10 dies i a finals del 2021, es van reduir a set.

Segons l'última actualització del portal de dades, feta el dia 24 de març, hi havia 861 persones ingressades per covid, i 94 a les UCI.

Què passarà a partir d'ara?

La decisió d'eliminar les quarantenes coincideix amb una nova estratègia per fer front a la covid o per a "gripalitzar-la". Un terme que ja s'ha fet un lloc en el nou vocabulari pandèmic, tot i que no és el preferit per als experts. De fet, fa només un mes, la majoria d'experts consultats per aquest digital, creien que era precipitat parlar d'aquest concepte aplicat a la covid. Ara però, Salut deixarà de comptabilitzar els casos covid per fer un seguiment, només a les persones vulnerables i els qui treballen amb ells. Aquest nou sistema de vigilància epidemiològica implica una gestió diferent de la pandèmia i, per tant, es deixaran de fer tests massius a la població. Tampoc serà suficient per aconseguir la baixa per covid, un test d'antígens fet a la farmàcia. Ara, les baixes per covid es faran amb criteris clínics i en conseqüència, en funció dels símptomes que es tinguin. 

Campins hauria esperat 15 dies més

La presidenta del Comitè d'Experts de Covid, Magda Campins, creu que es podrien haver esperat 15 dies més per començar a 'gripalitzar' la covid. Així ho ha manifestat en una entrevista al Planta Baixa, de TV3. En aquest sentit, ha manifestat que en cas de patir la covid -en casos lleus o asimptomàtics-, si es va a treballar, seria aconsellable dur una mascareta del tipus FFP2, i no pas una mascareta quirúrgica. 

Per altra banda, la Societat Espanyola de l'Atenció Primària considera que la nova estratègia covid no té un criteri científic i considera que és un retorn al període prepandèmic. Segons destaquen, això suposarà perdre dos anys del desenvolupament del diagnòstic i deixar sense identificar molts casos. Lorenzo Armenteros, portaveu de l'entitat, coincideix, en una entrevista a Efe, que és bo tornar "a una normalitat i conviure amb el virus", però també adverteix que "no és la grip i té una gravetat extrema i unes conseqüències de mortalitat molt alta per a qui té mala sort".

 

Imatge principal: una persona sosté un resultat negatiu d'un test d'antígens de detecció del coronavirus / Efe