Mentre les restriccions per frenar la Covid-19 es van aixecant amb molta prudència a Catalunya per evitar rebrots, la incidència de la pandèmia segueix estable i la pressió assistencial va baixant lentament fins a arribar a l'ocupació que hi havia durant les festes de Nadal. Paral·lelament, la campanya de vacunació avança i ja s'ha superat el mig milió de vacunats.
La fotografia de la pandèmia es repeteix un dia més. Els indicadors epidemiològics no es mouen i el risc de contagi es manté per segon dia en 0,92, mentre que el risc de rebrot segueix en 224, segons ha informat el Departament de Salut. El darrer recompte de contagis suma 1.699 nous casos i ja són 562.036 els detectats des de l'inici de la pandèmia fa just un any. També es manté per sota del 5% l'índex de positivitat, concretament en el 4,99%, quan la setmana passada estava en el 5,44%.
La situació als hospitals
El que sí que es rebaixa és la pressió assistencial, la qüestió que a hores d'ara preocupa més les autoritats sanitàries. Encara que molt lentament, el nombre de malalts ingressats baixa, tant en planta com a les unitats de cures intensives, i s'arriba ja als nivells que hi havia durant la setmana de Nadal, abans que comencés la tercera onada. Hi ha 1.637 malalts atesos, 27 menys que en el darrer recompte. A les UCI també s'han alliberat llits: hi ha 504 ingressats, 16 menys que en l'anterior recompte de Salut. En el pic de la tercera onada hi va arribar a haver 3.038 malalts ingressats als hospitals (24 de gener) i 731 a les UCI (2 de febrer).
La mortalitat també manté la tendència a la baixa, en paral·lel a l'extensió de la vacunació entre els col·lectius més vulnerables. Avui s'ha informat de 21 noves defuncions i ja són 20.781 les persones que han perdut la vida pel coronavirus.
La campanya de vacunació avança al ritme d'arribada de les vacunes. Així, ja s'ha superat la barrera del mig milió de vacunats. En concret 514.049 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna, 31.215 més que en el darrer recompte facilitat per salut. El nombre de persones que ja han rebut les dues dosis puja fins a 193.326.
Sense canvis amb AstraZeneca
Amb tot, la vacuna d’AstraZeneca continuarà administrant-se a menors de 55 anys. El ministeri de Sanitat, malgrat les peticions de Catalunya i d’altres comunitats autònomes, rebutja per ara ampliar l’edat de vacunació fins als 65 anys, com han fet altres països europeus com ara França i Alemanya. Aquesta vacuna és la que s’administra a grups de persones de col·lectius essencials, professors, mossos, bombers, protecció civil i personal sanitari que no estan a primera línia. Com va denunciar aquesta setmana el secretari de Salut Pública, Josep Argimon, "no té sentit que hi hagi un mestre de 35 anys vacunat i una de 62 sense vacunar”.
Aquest cap de setmana, segons va informar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, està previst que arribin 538.900 vacunes d’AstraZeneca a l’estat espanyol.
Johnson & Johnson i Sputnik
La setmana que ve, concretament l’11 de març, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha de celebrar una reunió extraordinària per decidir si aprova la vacuna dissenyada per Johnson & Johnson, que ja ha rebut el vistiplau de l’agència nord-americana del medicament, la FDA. Aquesta vacuna, d’una única dosi, es conserva en refrigeradors convencionals i té una eficàcia del 72%. Precisament avui s'ha conegut que l'EMA ha iniciat els tràmits per autoritzar la vacuna russa Sputnik.