Caldrà demanar cita prèvia per vacunar els nens i nenes d'entre 5 a 11 anys. Es podrà demanar a partir de la setmana que ve –s'obrirà el 15 de desembre com a la resta de l'estat– i s'obrirà a tota la franja, és a dir, per tots aquells que tinguin entre 5 i 11 anys. Salut avança que es vacunarà als grans centres habilitats, i, per tant, es descarta la vacunació als CAP i a les escoles. Així ho ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa per valorar les dades epidemiològiques i explicar tot el procés de vacunació per a aquesta franja. Tot i que encara no s'ha concretat el dia i hora que s'obrirà l'opció per demanar cita, se sap que els primers que ho aconsegueixin, podran tenir hora pel mateix dia 15. 

 

En aquest sentit, el doctor Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron, i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, que ha acompanyat Cabezas durant la roda de premsa, ha donat algun detall més sobre les especificitats de la vacunació per a aquesta franja. D'aquesta manera, ha destacat que la quantitat serà menor que en la vacuna per a adults, és a dir, s'administraran 0,2 ml i la pauta completa requerirà dues dosis en un període de temps de 8 setmanes. Si un nen ja ha patit el coronavirus, se li administrarà una dosi de la vacuna i constarà com a pauta completa –tal com passa també amb els adults–.  

vacunacio infantil

Captura Salut

Si no van acompanyats de pares i mares, caldrà un consentiment informat. Aquest consentiment també es va demanar per a la franja de 12 a 15 anys. Cabezas ha reiterat que tota vacunació requerirà cita prèvia, és a dir, caldrà sí o sí demanar cita prèvia. La secretària també ha puntualitzat una especificitat important. I és que si en aquest període entre a primera dosi i la segona el nen o la nena fa 12 anys, se li administrarà una segona dosi d'adult. 

Situació epidemiològica a Catalunya

Els indicadors van de pujada. I així ho ha constatat també Cabezas, que ha repassat la situació als hospitals i també l'augment d'atenció de la primària. Itàlia, Portugal i Espanya són països de la Unió Europea que té una incidència de casos més baixa respecte a altres països on és molt més alta (com per exemple, Països Baixos, Irlanda o Dinamarca). En aquest context, però, també ha volgut ressaltar que la taxa de vacunació també és més alta. 

Com no podria ser d'una altra manera, la variant del coronavirus òmicron també ha tingut un paper important durant la roda de premsa. Cabezas ha confirmat ja 5 casos de la nova soca a Catalunya. Tots ells procedents de viatgers de Sud-àfrica. Tot i això, ha remarcat que la variant delta continua sent la dominant a Europa, tot i que aquesta nova variant ja s'ha detectat en 54 països, com a mínim. 

augmento incidencia captura salutvacunats vs no vacunats

Captura Salut

La incidència del virus puja i els ingressos hospitalaris també ho fan. Cabezas ha volgut reforçar, però, la importància de la vacunació. I és que en majors de 50 anys l'atenció sanitària és tres vegades superior en persones no vacunades i les opcions d'acabar a l'UCI són gairebé set vegades més. 

inrgesos

Captura Salut

Els trenta-cinc dies de cada onada

Cabezas també ha volgut compartir una comparativa entre els primers trenta-cinc dies de cada onada. És a dir, des de la primera onada fins a la sisena actual.

primeros 35 dias de cada ola

Captura Salut

D'aquesta manera, es pot veure una comparativa de casos versus hospitalitzacions i UCI, i comparar-ho, per exemple, amb la cinquena onada, on hi havia un gruix de població important no vacunada perquè encara no s'havien obert algunes franges.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de vacuna per a ser administrada / Efe