Un dia més trobem poques novetats en la situació epidemiològica de Catalunya: les dades segueixen disparades. Després d'un lleu descans durant el cap de setmana, quan sovint es fan menys proves, arriben les dades del dilluns amb 5.916 nous contagis; així doncs, tornem a la tendència de superar els 5.000 contagis diaris que va marcar la setmana passada. També està començant a augmentar subtilment l'ocupació de llits per pacients de Covid als hospitals.  

Si els contagis segueixen ascendint de forma preocupant, el risc de rebrot no es queda enrere i arriba a xifres rècord: 1.281 punts. L'Rt també augmenta, de 2,99 a 3,30. D'igual manera ho fa la incidència acumulada a 14 dies (IA14), que passa de 337,97 a 401,51. Com a nota positiva, cal destacar que la mitjana d'edat sembla estabilitzar-se en 26 anys. 

Estabilitat hospitalària

Els més afectats per aquesta cinquena onada estan sent les comunitats més joves, un fet que fa que l'ocupació hospitalària no es trobi a punt del col·lapse, com sí que ho va estar quan en el passat hi havia xifres d'incidència del virus similars. Això és gràcies a la protecció de les vacunes, les quals fan de barrera contra la propagació entre els grups de població més susceptibles de patir símptomes més violents de la malaltia. Tot i això, com han insistit tant el Departament de Salut com el Ministeri de Sanitat, si el virus es propaga molt, fins i tot la població més jove pot acabar a l'hospital. 

Es tracta d'una advertència premonitòria que a poc a poc s'està deixant entreveure a les xifres de l'ocupació de llits. En l'última jornada han ingressat 31 nous pacients i 12 han passat a les UCIs.

La mortalitat també es manté en rècords de mínims des que va començar la pandèmia. La setmana passada només es van registrar 7 defuncions, un mínim històric. En les darreres hores s'han registrat 3 morts, una xifra que entra dins de la mitjana de les últimes setmanes. 

Prioritat: la segona dosi

Davant de la cinquena onada de la pandèmia, tant el Ministeri de Sanitat com la Conselleria de Salut coincideixen en les seves prioritats: administrar la segona dosi als majors de 40. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ja va advertir ahir que d’ara endavant es prioritzarà administrar les segones dosis a la població catalana. Una tendència que fa dies que veiem i que avui es repeteix, ja que s'han administrat 66.781 segones dosis30.751 primeres.

“La majoria seran les segones dosis dels molts vacunats al juny, cosa molt important davant la variant delta. De manera que els joves de 18 que no aconsegueixin cita ara han de continuar insistint, però que tinguin paciència, que pensin que el que és prioritari en aquests moments és completar la pauta dels de més de 40, perquè tenen més possibilitats d’acabar en una UCI”, va demanar Cabezas. 

Amb l’increment de l’administració de les segones dosis, Catalunya avança amb pas ferm cap a la immunitat de grup. En la darrera jornada s’ha arribat als 3.225.089 ciutadans amb pauta de vacunació completa, més del 40% de la població.

Dubtes sobre les mesures

Salut no ha concretat encara cap canvi a les mesures, però no descarten modificar les restriccions davant de la situació actual, com va recordar dilluns Cabezas.  

Les modificacions que sí que s’han anunciat són respecte al protocol de diagnòstic. Es tracta d’una reorganització de la gestió de contactes, el rastreig de casos i els cribratges, tot plegat per alleugerir la gran càrrega que està suposant la cinquena onada per a l’Atenció Primària. 

Els canvis més destacats són que als contractes estrets amb pauta completa de vacunació no se’ls farà ni PCR, ni test d’antígens. Tampoc caldrà quarantena. Els casos simptomàtics correctament vacunats sí que hauran de sotmetre’s a una PCR i una seqüenciació. Als contactes que no compleixin aquests requisits se’ls podrà fer els dos tipus de proves i els serveis de vigilància epidemiològica se centraran a fer les primeres trucades als contactes estrets.

 

Imatge principal: Uns joves esperen a la zona de repòs després de ser vacunats a la Fira de Barcelona / Carlos Baglietto