Conclusions "prou rellevants". L'administració de la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19 augmenta deu cops la protecció contra òmicron i 17 cops contra la variant delta, tant en les persones que han passat la infecció com en les que no. Així ho recull un estudi elaborat durant els últims quatre mesos per l'institut Carlos III, que també afirma que després de la dosi de reforç augmenta vint vegades el nombre total d'anticossos i que la immunitat cel·lular es manté, tot i que no es concreta durant quant temps. El director del centre de recerca, Cristóbal Belda, ha explicat aquest dimecres en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut que en l'estudi s'han analitzat 1.200 persones majors de 65 anys en residències o centres d'atenció primària en els últims quatre mesos, de manera que ha inclòs la variant òmicron.
Belda ha assenyalat que la recerca encara no s'ha acabat, però que l'equip ha considerat que les conclusions obtingudes fins ara eren "prou rellevants" per fer-les públiques. L'estudi pretenia respondre a diverses preguntes: quant dura la immunitat de les vacunes, si la immunitat s'incrementa després de la tercera dosi o si és capaç de neutralitzar les noves variants del virus, en aquest cas òmicron. "Clarament, existeix un augment del nombre d'anticossos que es genera en les persones després de la tercera dosi. Aquest increment és comú a les persones que han passat o no la infecció. Per tant, la tercera dosi és eficaç en augmentar els anticossos; a més, és eficaç contra òmicron, incrementant la seva eficàcia fins a deu cops davant la no administració de la tercera dosi", ha afegit Belda.
La tercera dosi a Catalunya
En la roda de premsa també ha participat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha aplaudit els resultats de l'estudi i ha indicat que "el programa de vacunació segueix funcionant progressivament". "És necessari seguir reforçant tots els grups d'edat. Sabem de la importància de les dosis de record transcorregut un temps que la vacuna perd la seva efectivitat. Les vacunes salven vides. Ho estem veient amb l'impacte d'aquesta sisena onada. Una tercera dosi augmenta moltíssim els percentatges de protecció davant delta i òmicron", ha reivindicat. Preguntada sobre la idoneïtat d'una quarta dosi administrada a la població general, Darias ha preferit subratllar la "importància" del moment actual, bolcat en la tercera vacuna.
Just aquest dimecres la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha avançat que s'ha obert la vacunació amb tercera dosi a persones d'entre 18 i 29 anys vacunades fa vuit mesos. En aquest sentit, Cabezas ha fet una crida a la vacunació i ha afirmat que "la prevenció és la mesura més efectiva per l'atenció sanitària de les persones, una cosa que observem no només en les vacunes, sinó que en altres mesures preventives". La secretària ha fet referència al posicionament fet per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) que constata l'efectivitat de les vacunes a l'hospitalització i ingrés a l'UCI també amb la variant òmicron i recomana accelerar l'administració de les terceres dosis.
El pic de la sisena onada
Per la seva banda, la sisena onada està mostrant els primers símptomes de feblesa a Espanya. Darias ha celebrat la baixada per segon dia consecutiu de la incidència de la covid-19, quelcom que podria indicar que "s'ha assolit" el pic de la sisena onada o que, com a mínim, s'està "molt a prop d'aconseguir-ho". "És necessari esperar la consolidació d'aquesta baixada que, si és així, indicaria que ja hem obtingut el pic màxim d'incidència d'aquesta sisena onada o que estaríem ja molt a prop d'aquest punt", ha assenyalat. En qualsevol cas, la ministra ha tornat a recordar que, malgrat el gran nombre de casos de coronavirus, aquesta situació no s'ha traslladat de la mateixa manera que en anteriors onades als hospitals.
Finalment, Darias ha recordat a les comunitats autònomes l'obligatorietat de comunicar els tests d'autodiagnòstic positius perquè han de constar en la història clínica del pacient per tenir constància que han passat la covid. Així ho ha traslladat als consellers de Sanitat en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on ha informat que el seu ministeri treballa perquè en els certificats de vacunació també siguin reconeguts els tests d'antígens, ja que fins ara només ho estan les PCR. El recordatori de Darias té a veure amb el fet que algunes comunitats, com Madrid o Andalusia, no notifiquen els positius d'autotests que es poden obtenir a les farmàcies. A més, ha informat que només en el mes de gener s'ha fet un contracte d'emergència de cinc milions de tests d'antígens d'ús professional davant l'increment de demanda de les comunitats per l'augment de contagis d'òmicron.