El ministeri de Sanitat, amb Carolina Darias al capdavant, està treballant amb l'Agència Europea del Medicament (EMA) per tal que Espanya pugui produir la vacuna russa Sputnik. Segons asseguren fonts del ministeri a El Español, l'Estat està en contacte amb Europa perquè en pocs mesos hi hagi laboratoris que produeixin el vaccí contra la Covid. 

El Centre Nacional d'Investigació D'Epidemiologia i Microbiologia rus Gamaleya ja està negociant amb diversos laboratoris europeus. Un d'aquests, segons el citat mitjà, seria el grup gallec Zendal

Aquest dilluns el Fons Rus d'Inversió Directa (RDIF) informava d'acords amb Espanya, Itàlia, França i Alemanya per a la producció de la vacuna. "El RDIF ha arribat a acords amb companyies d'Itàlia, Espanya, França i Alemanya per posar en marxa la producció de Sputnik V. Estan en marxa les negociacions amb una sèrie de productors per augmentar la producció a la Unió Europea, fet que permetrà iniciar els subministraments actius de la vacuna russa una vegada hagi rebut l'aprovació de l'EMA", segons constatava el director general del RDIF.

El laboratori del grupo Zendal situat a O Porriño (Pontevedra) està en contacte amb el Fons Rus d'Inversió Directa, l'entitat que s'encarrega de comercialitzar la vacuna Sputnik.

coronavirus vacuna rusa sputnik v efe

La vacuna russa Sputnik contra la Covid / EFE

El contracte no està formalitzat

Segons el ministeri de Sanitat, encara no hi ha cap contracte formalitzat per fabricar la vacuna a Espanya. Per la seva banda, Grupo Zendal indica que està en negociacions amb diverses empreses per tal de fabricar vacunes per diferents proveïdors, però que encara no hi ha res tancat. 

Les instal·lacions del Grup Zendal són les úniques de l'estat espanyol capacitades per produir la substància activa de les vacunes contra la Covid. 

Segons el Ministeri, inspectors de l'Agència Europea del Medicament viatjaran a Espanya el mes d'abril per visitar el laboratori gallec. Aquests experts comprovaran si el lloc compleix amb les Bones Pràctiques de Fabricació (GMP, per les seves sigles en anglès), i les capacitats de producció imprescindibles per tal que s'autoritzi la fabricació. 

Com funciona la vacuna russa?

La vacuna russa Sputnik V podria tenir una eficàcia del 91,6% contra el coronavirus. Així ho demostra una anàlisi provisional de dades de l'assaig en fase III de la vacuna que s'ha publicat a la revista The Lancet i que es basa en dades de gairebé 20.000 participants, dels quals tres quartes parts van rebre la vacuna i una quarta part, placebo. 

A més, una dada rellevant d'aquest estudi és que podria demostrar la seva fiabilitat també en majors de 60 anys. De fet, l'assaig incloïa 2.144 participants més grans de 60 anys i l'eficàcia de la vacuna va ser del 91,8% en aquest grup. 

La Covid a Espanya

Espanya ha registrat 6.216 nous positius de Covid-19 en les darreres 24 hores, fet que deixa la xifra global en 3.212.332 des de l'inici de la pandèmia, el març de l'any passat. Pel que fa a les defuncions, des de dimecres n'hi ha hagut 117, i ara la xifra total és de 72.910.

Madrid encapçala els contagis en els últims 7 dies amb 7.493 casos, seguida de Catalunya amb 5.833. Per darrere, Andalusia amb 4.447 i el País Basc amb 2.035. Des de l'inici de la pandèmia, Madrid és on més contagis s'han acumulat, amb 608.251 casos. Just després se situa Catalunya amb 520.263. Els segueix Andalusia amb 493.578.

 

Foto principal: La vacuna russa Sputnik contra el coronavirus / EFE