El SARS-CoV-2 podria estar evolucionant per millorar la seva capacitat de transmetre's per via aèria. Això és el que recull l'estudi publicat a la revista Clinical Infectious Diseases, que destaca que les persones infectades exhalen el virus quan respiren. La investigació, de la que es fa ressò El Món, constata que els que han estat contagiats de la variant alfa, la dominant en aquell moment, n'exhalaven entre 40 i 100 vegades més que els infectats amb les variants originals –ara, cal recordar que la que és dominant és la delta, considerada encara més transmissible que les anteriors i que per tant, la transmissió encara podria ser més alta–.
Amb aquestes altes taxes d'infecció, els científics conclouen que portar mascaretes de manera correcta redueix a la meitat la presència de virus al voltant de les persones infectades.
En aquest sentit, l'article subratlla i conclou que fins que les taxes de vacunació siguin molt altes, seran necessaris controls continus i mascaretes ajustades per a un millor control de la transmissió del virus.
Per altra banda, l'estudi també destaca que la ventilació és molt important per tallar la cadena de transmissió del virus i controlar els contagis. De fet, distància, mans, mascareta i ventilació és el lema de molts governs arreu del món per fer front a la pandèmia del coronavirus. Així, també posen de manifest que caldria millorar la ventilació dels edificis per tal de reduir els contagis.
Com s'ha dut a terme l'estudi
Per extreure aquestes conclusions sobre la transmissió del coronavirus per via aèria, la investigació ha estudiat quant de coronavirus queda a l'aire si es respira amb una mascareta ajustada o sense. En aquest sentit, segons les dades, portar la mascareta reduiria un 50% la transmissió del virus.
Ara bé, el concepte de "mascareta ajustada" és important. L'estudi subratlla que una mascareta mal col·locada pot actuar com si no se'n portés.
Situació del coronavirus a Catalunya
L'índex de positivitat del coronavirus a Catalunya se situa en el 2,86%, una xifra que està per sota del 5% per primera vegada en setmanes. El límit el fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ho considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 27 i el 2 de setembre, la dada se situava en el 3,84%, i entre el 3 i el 9 de setembre era del 3,40%. Mentre que la incidència acumulada els últims 14 dies és de 89,50 per cada 100.000 habitants, una dada que baixa per primer cop en mesos per sota de 100. De fet, per trobar una dada similar, cal tornar enrere fins al 23 de juny, on era de 86,26 per cada 100.000 habitants.
Els indicadors van de baixada, tot i que la baixada és lenta. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 595 (3 menys). Els pacients d'UCI passen de 207 a 204, 3 menys.