Feia mesos que ho reclamaven i Sanitat per fi ha escoltat les seves peticions. La setmana passada, la ministra Darias va anunciar que en el Consell de Ministres de dimarts 20, el govern espanyol aprovarà un reial decret pel qual les farmàcies finalment podran vendre tests d'antígens als ciutadans perquè es puguin fer autoproves. Fins ara, només es podien comprar amb recepta mèdica. 

Segons va apuntar Darias, aquesta modificació responia a la necessitat "d'augmentar la capacitat diagnòstica per identificar de manera ràpida els positius, fins i tot quan són asimptomàtics", en una cinquena onada que afecta sobretot a la població més jove i sense vacunar.  Amb tot, però, va explicar que en el cas que el resultat de la prova fos positiu, s'identificarà el cas com a "probable" fins que no es confirmi amb una PCR. 

Una farmacèutica fa un test d'antígens a un pacient / EP 

Davant aquesta situació, els farmacèutics han aplaudit la decisió de Sanitat, però han reclamat que augmenti la col·laboració amb les administracions perquè els nous positius detectats en aquestes proves a partir de dimarts es reflecteixin directament en el Sistema Nacional de Salut per poder controlar la pandèmia. 

"Estem oferint a les autoritats la col·laboració de les farmàcies en la detecció i comunicació dels positius", ha assegurat a EFE Antonio Blanes, director dels serveis tècnics del Consell de Farmacèutics, que considera imprescindible "treure tot el partit possible" a aquesta nova eina per controlar els contagis. 

Preu entre els 3 i 7 euros 

Per garantir un ús adequat dels tests d'antígens, les farmàcies preparen ara una guia perquè els professionals puguin informar correctament als pacients. Segons va anunciar Darias, el cost dels testos no l'assumirà la seguretat social, però va assegurar que intentarien que fos el més ajustat possible. 

En aquest sentit, l'empresa espanyola Rypo, encarregada d'importar i distribuir aquest tipus de proves a farmàcies, ha explicat que el preu final dels tests el fixarà cada establiment i estarà exempt d'IVA. Segons els seus càlculs, el seu preu oscil·larà entre els tres i set euros, similar al que es pot trobar en altres països que fa temps que van autoritzar la seva venda. En alguns, fins i tot, també es permet als supermercats.

Precaució davant els falsos negatius 

Segons alerta l’Agència Espanyola dels Medicaments i dels Productes Sanitaris (AEMPS), aquesta mena de proves s'han de fer en els primers set dies després del contagi, quan la càrrega viral és més forta i els resultats s'obtenen 15 minuts després de fer la prova.  A més, tot i que està previst que se'n venguin tant dels que es fan amb l'exsudat nasal com amb mostres de saliva, aquests últims són més còmodes però menys fiables. 

El seu funcionament és similar al d'una prova d'embaràs. Si el resultat és positiu, a la finestra de resultats apareixeran marcades dues ratlles: la del test (T) i la de control (C). Si el resultat és negatiu, només apareixerà marcada la línia de control, que sempre ha de ser visible. Si no apareix, la prova és defectuosa i s'ha de repetir. 

La fiabilitat dels antígens és menor que la de les proves PCR. La Unió Europea recomana utilitzar-los amb un mínim d'especificat del 97% i sensibilitat del 90%. Per això, a vegades es poden donar falsos negatius. En aquest sentit, és important recordar que un resultat negatiu no implica que el pacient no estigui contagiat, sobretot si hi ha risc d'infecció per contacte estret o es tenen símptomes de la malaltia i s’han de mantenir les mesures de seguretat per evitar la transmissió. 

Situació extrema a Espanya

Segons les últimes dades publicades pel ministeri de Sanitat ahir divendres, la incidència global a l'estat, amb 437 casos a 14 dies per 100.000 habitants, ja dobla l'indicador de risc extrem per covid, que se situa als 250 casos. De fet, totes les autonomies menys Castella i La Manxa, ja superen aquesta xifra, amb Catalunya al capdavant amb 1160,42 casos.