El govern espanyol va més enllà de la possibilitat d'inocular una tercera dosi de la vacuna contra la covid per intentar frenar la pandèmia, com s'ha aprovat a alguns països, i ja avisa que en seran necessàries moltes més. Així ho ha reconegut la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que ha admès que "ens haurem de vacunar moltes més vegades" contra el coronavirus. "No parlo d'una tercera dosi en aquesta fase, parlo de l'any que ve, el següent..." ha augurat.
En aquest sentit, en una entrevista a La Sexta, ha vaticinat que "la covid no ens abandonarà" a l'Estat, però tampoc ho farà arreu del món, on ha lamentat que hi ha països que porten un ritme de protecció molt més lent: "Globalment, les taxes de vacunació són baixíssimes, l'aspiració ha de ser global", ha assenyalat.
Paralització fins a nou avís
Per tot plegat, ha assenyalat que "tota la informació que s'acumuli serà bona pel present i pel futur", lamentant la paralització fins a nou avís dels assajos clínics de la primera vacuna contra la covid desenvolupada per l'Estat, en una investigació a càrrec de l'epidemiòleg Mariano Esteban, del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC). L'entitat no ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per iniciar la primera fase d'assaig clínic en humans de la injecció.
Els motius encara es desconeixen, però el CSIC ha negat que sigui per la mort d'un mico durant les proves.
"Haig de ser molt rigorosa. S'han presentat els resultats preclínics a l'AEMPS, que després d'analitzar-los haurà d'autoritzar, o no, passar a la següent fase, però encara no s'han pronunciat", ha puntualitzat l’enginyera i ara ministra. Per això, s'ha queixat que hi ha hagut "molt enrenou i especulacions" al seu voltat, i, tot i que no és la seva tasca comentar-ho, pot confirmar que no hi ha hagut cap aturada en la investigació de la vacuna.
Morant ha recordat que aquesta no ha estat l'única vacuna creada a l'Estat analitzada per l'AEMPS i que totes "han mostrat un altíssim grau d'eficàcia als laboratoris", motiu pel qual hi han dipositat "moltes esperances". Així i tot, ha demanat prudència, ja que es tracta de processos molt complexos: "no és fàcil produir i encapsular una vacuna i que sigui econòmicament competitiva".
La vacunació a Espanya
Fins ara s'ha protegit a la població espanyola amb quatre preparats diferents: majoritàriament amb Pfizer, però també amb Moderna, AstraZeneca (de la qual no se'n compraran més dosis i que ha estat reservada per la població de 60 a 69 anys) i Janssen, l'única monodosi. Des que va començar el procés de vacunació, s'han inoculat més de 57 milions de dosis. D'aquestes, 32.352.818 són primeres vacunes i 27.437.503 pautes completes, que representen un 68,20% i un 57,80% de la població espanyola, respectivament.