Cada dia més joves, més positius i més risc de rebrot. Aquesta ha estat la tònica de les dades de la Covid a Catalunya dels últims dies, però avui se li suma una nova xifra preocupant: l'ingrés de 49 pacients més als hospitals per coronavirus. Les dades sobre la pressió de la pandèmia als hospitals eren de les poques que es mantenien positives les darreres jornades i permetien conservar un bri d'optimisme.
Si bé l’augment de l'ocupació de llits és relativament lleu en relació amb altres moments de la pandèmia, no deixa de preocupar que en plena campanya de vacunació el sistema sanitària es pugui saturar. Pel que fa als ingressats a les UCIs s'han registrat tres pacients nous, deixant un total de 123. Es tracta d'un canvi lleu que respon a la tònica de les darreres setmanes. És el mateix que ha succeït amb el nombre de morts, fa dies que no es registrava cap, però avui s'han notificat dues morts per Covid, una dada que encaixa en la tendència dels últims dies.
Un cop més: indicadors a l'alça
De nou ens trobem que gairebé tots els indicadors de la situació de la pandèmia a Catalunya ens porten males notícies. En les darreres hores el risc de rebrot s'ha disparat de nou, passant 438 a 679. L'Rt també ha augmentat de 2,07 a 2,50. La incidència de casos acumulats en els darrers 14 dies (IA14) s'enfila fins a 280.
Pel que fa al nombre de contagis, en la jornada anterior s'han registrat 3.462 casos nous. És una xifra alta, però que queda molt lluny dels 5.000 contagis nous diaris als quals Catalunya s'estava acostumant.
La mitja d'edat ha tornat a baixar lleugerament i se situa en els 26 anys. Les proves de coronavirus segueixen augmentant la seva taxa de positivitat, la qual cosa significa que cada vegada es detecten un percentatge més alt de pacients positius. Actualment el percentatge de proves positives ha passat del 10,90% al 13,25.
Esperança en la vacunació
Ahir Catalunya va arribar als 3 milions de vacunats amb pauta completa, un nou rècord i una xifra que obre la porta a l’esperança quan tot just ens troben a les portes de la cinquena onada. En la jornada d’ahir el ritme de vacunació es va estancar, fet comú tractant amb dades de cap de setmana. Es van passar d'administrat més de 43.000 primeres dosis a poc menys de 12.000. Unes xifres molt similars a les de les segones dosis de la vacuna, de 78.128 a 23.177. Tot plegat va que els ciutadans amb pauta completa ascendeixin a 3.092.473
La vacunació està despertant especial interès entre els joves a partir de 16 anys, els darrers ciutadans catalans en poder accedir a la vacuna. L'obertura d’aquesta àmplia franja d’edat pretén esmorteir l’augment de contagis entre els joves, un col·lectiu sense possibilitat de protegir-se amb la vacuna fins al moment.
Des del Departament de Salut segueixen insistint en la importància de vacunar-se per protegir-se del virus i més en un moment com l’actual. En una entrevista a RAC1, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va exposar que tenint en compte la situació actual si no fos per la campanya de vacunació, estaríem “tancats i barrats” com en “la primera onada”.
Preocupació pels CAP
Malgrat l’augment de llits ocupats, la pressió hospitalària del que podria ser la cinquena onada no està recaient en els hospitals. L’augment de contagis entre la població més jove fa que la pressió sobre el sistema sanitari no se centri a les UCI o en els ingressos sinó en l’Atenció Primària, on també han de gestionar part de la campanya de vacunació. El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Antoni Sisó, ha alertat d'una "saturació molt important" en l'atenció primària derivada de l'increment de contagis de Covid-19 que, al seu parer, s'emmarquen en una cinquena onada de la pandèmia. Sisó ha demanat suport als professionals d'hospitals i d'altres nivells assistencials per reforçar els CAP, que segueixen més del 85% dels casos positius a Catalunya.
Nou rècord a Barcelona
La zona on més contagis es concentren és Barcelona. La capital catalana ha registrat un nou rècord de contagis en un dia. El dia 30 de juny la ciutat va diagnosticar 1.711 nous casos de Covid-19, la dada més alta que s'ha registrat des de l'inici de la pandèmia. Una xifra que arrossega la ciutat de tornada a la situació de l’octubre de 2020.
La velocitat de propagació del virus a Barcelona també inquieta, ja que se situa en 2,8, cosa que vol dir que cada persona contagiada n'infecta dos. La incidència acumula a la ciutat catalana és major que la de l’Estat espanyol, amb 296,3 casos.