L'evolució del coronavirus a Espanya es manté a la baixa. Després dels pitjors moments de la tercera onada, que es van registrar entre finals de gener i principis de febrer amb rècords en la majoria d'indicadors epidemiològics, la incidència acumulada de contagis es troba aquest dimecres per sota dels 349,81 casos de Covid-19 cada 100.000 habitants. Aquesta xifra no baixava dels 400 des de l'11 de gener.

Tot i la tendència de descens, el ministeri de Sanitat ha sumat avui 10.829 nous contagis, 4.691 dels quals en les darreres 24 hores, i 337 noves morts. D'aquesta manera, la xifra de positius en coronavirus des de l'inici de la pandèmia ascendeix a 3.107.172, mentre que el recompte oficial de defuncions supera les 66.000 morts. Concretament, el ministeri de Sanitat n'ha comptabilitzat 66.316.

La situació als hospitals per la tercera onada de la Covid-19

Tot i això, la pressió als hospitals es manté encara en nivells molt alts. Aquest dimecres hi ha 18.322 pacients amb Covid-19 ingressats, 3.909 dels quals han requerit hospitalització en una Unitat de Cures Intensives (UCI). D'aquesta manera, més del 36 % dels llits de crítics estan ocupats per pacients amb coronavirus; un punt per sota d'ahir i nou punts menys que en el pic d'aquesta tercera onada (45 %), que es va registrar l'1 de febrer.

En aquests moments, l'autonomia que presenta una situació més crítica és La Rioja, amb una ocupació de les UCI del 50 %. Però pel que fa a les defuncions en la darrera setmana, l'autonomia que n'ha registrat més torna a ser el País Valencià amb 240 morts els últims set dies, gairebé un 20 % del total registrat a l'estat espanyol (1.234).

Tindrem una quarta onada de Covid-19?

L'arribada de noves variants de Covid-19, com la britànica, que ja suposa el 30 % dels casos a Catalunya, pot capgirar aquesta tendència a la baixa. Així ho ha alertat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una compareixença aquest dimarts on ha detallat que es calculava que cap a mitjans del mes de març aquest tipus de variant seria la majoritària, però probablement les previsions s'avancin i acabi sent predominant abans.

Per prevenir que la situació torni a descontrolar-se, l'estratègia més a curt termini que recomana el ministeri de Sanitat són les restriccions de cada comunitat. Com ha dit reiterades vegades la ministra Carolina Darias, cal seguir pendents de l'evolució dels contagis per adaptar les mesures a cada moment. D'altra banda, l'estratègia de vacunació treballa per garantir la immunitat de la població. De moment, però, poc més d'1,1 milions de persones han rebut les dues dosis que ho garanteixen, el que representa el 2,4 % de la població a l'Estat.

 

Imatge principal: Dues sanitàries es treuen els EPI aquest dimarts a la Unitat de Cures Intensives de Coronavirus de l'Hospital de Galdakao (Bizkaia). / EFE