Un dia més el nombre de contagis i la tensió hospitalària segueixen a l'alça a Catalunya. En les últimes hores s'han registrat 9.416 nous contagis, una xifra altíssima que trenca la tendència dels darrers dies de 8.000 contagis diaris. L'ocupació de llits d'hospital segueix creixent i es dobla en una setmana. El nombre d'ingressats a les UCI també continua augmentant. Ahir 22 infectats pel coronavirus van acabar a les UCI, fent que les unitats de cures intensives ja comptin amb 259 pacients per covid. Aquest dijous, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va augurar que aviat s'arribaria a 300 ingressats a les UCI pel virus, una xifra perillosa.
El risc de rebrot torna a augmentar, però ho fa molt poc, passa de 1.330 punts a 1.386. L'Rt en canvi baixa lleugerament i se situa en 1,31. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) segueix creixent, un comportament més previsible, ja que aquest indicador mostra els casos passats i venim d'unes setmanes on s'han reportat un gran nombre de contagis. L'indicador que també està augmentant és la mitjana d'edat dels contagiats, que ja frega els 29 anys en comparació amb els 27 de la setmana passada.
Estabilitat en les morts
Les defuncions per covid-19 a Catalunya es mantenen estables, després d'haver patit un petit repunt els darrers dies. Les últimes setmanes la mitjana de defuncions registrades oscil·lava entre 0 i 3, aproximadament. Ara, però, sembla que aquesta xifra es mou entre les 5 o 7; ahir, per exemple, es van registrar 6 nous morts per coronavirus.
Fa quatre dies que el nombre de defuncions que es registren és lleugerament superior, però així i tot es troben molt allunyades del nombre de morts que s'han arribat a comptabilitzar en altres onades.
La vacunació continua
La vacunació és una de les principals eines contra el virus i una de les poques fonts d’alegria en aquesta onada. Des de fa temps que l'estratègia de vacunació catalana s'ha enfocat principalment a administrar segones dosis, per tal de protegir completament els grups majors de 40 anys, els quals són els més vulnerables en l'actualitat. Per això un cop més les xifres facilitades per Salut mostren que s'han administrat 35.820 segones dosis i 48.024 primeres.
D'aquesta manera Catalunya ja compta amb 3.924.761 persones amb la pauta de vacunació completa, una xifra que acosta molt el país a tenir el 50% de la seva població amb totes les dosis.
Reconeixement davant les xifres
En una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio el conseller Argimon ha reconegut que "amb aquestes xifres de contagis clarament no hem fet bé les coses". D'aquesta manera el conseller ha reconegut el seu error en la gestió de la pandèmia. Ha destacat que la celebració dels grans festivals de música va ser un "error", perquè amb la seva realització es van enviar missatges contradictoris.
El conseller ha reiterat que aplicaran de forma "quirúrgica" el toc de queda sobre les poblacions més afectades, ja que, com recorda Argimon, és una mesura que limita les llibertats.
Alerta màxima europea
La situació de Catalunya no passa desapercebuda per a la comunitat europea. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) situa Catalunya en alerta màxima per la covid. Fa tot just una setmana, aquesta entitat situava Espanya com a nova zona 0 de la covid a Europa.
En estar marcada com una zona de màxim risc, la Unió Europea (UE) no recomana viatjar al territori. D'aquesta manera, Catalunya es converteix ara en la tercera regió més afectada per la pandèmia en aquesta cinquena onada. Segons les dades utilitzades pel centre europeu, que corresponen a dies anteriors, la incidència catalana és de 722 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Només se situen per davant Xipre, amb 1.126 casos, i l'Algarve, a Portugal, amb 795.