La quarta onada de la pandèmia de Covid-19 va sumant casos, si bé tot apunta que la Setmana Santa no ha provocat una acceleració desmesurada dels contagis. En paral·lel, la qüestió que més preocupa els responsables de Salut, la pressió hospitalària, segueix sent molt elevada, sobretot a les unitats de cures intensives. L'evolució de la situació de les UCI és fonamental, ha assegurat el Govern, per determinar si hi haurà canvis en les restriccions, sobretot si s'ampliarà l'àmbit territorial del confinament. Concretament s'està estudiant la possibilitat de passar a un confinament per vegueries. Caldrà veure quina és la decisió final, vist que el nombre de pacients ingressats a les UCI lluny de baixar es manté per sobre dels 500 per cinquè dia consecutiu, i segueix sumant ingressos.
El darrer recompte del Departament de Salut revela que malgrat que el nombre persones ateses en planta als hospitals ha sofert un lleuger descens, no passa el mateix a les UCI, on hi ha 514 persones ingressades, quan el 25 de març eren 400. La variant britànica, dominant a Catalunya, s'ha demostrat més agressiva i fa que augmenti el nombre de pacients crítics respecte a anteriors onades i que aquests passin més temps ingressats. La càrrega de les UCI va ser molt dolenta la setmana passada i s'ha d'evitar arribar als 600-700 llits ocupats. El nombre de pacients atesos als hospitals ha sofert una lleugera davallada, i se situa en 1.694 pacients, 27 menys que en l'anterior recompte.
Contagis per sobre dels 2.000
Quant als contagis, els nous casos es mantenen per sobre dels 2.000, com passa, majoritàriament, des del 7 d'abril. Salut ha informat de 2.113 nous casos de Covid-19, i ja són 622.949 els comptabilitzats des de l'inici de la pandèmia, ja fa més d'un any. Els experts del Biocomsc (UPC) apunten que amb les dades semiconsolidades del cap de setmana i de principis d’aquesta setmana, es pot afirmar que no s'ha produït cap acceleració en la pujada de casos per Setmana Santa. Un dia més s'han de comptabilitzar defuncions a causa de la Covid. Quinze persones més han perdut la vida pel coronavirus, 21.609 en total.
Els indicadors de la pandèmia, com ja va avançar el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, segueixen a l'alça, una situació prevista pels responsables sanitaris a conseqüència de l'anomalia que representa la Setmana Santa a l'hora de seguir l'evolució de la pandèmia. Així, el risc de rebrot puja deu punts i arriba als 346, mentre que el risc de contagi (Rt) passa de l'1,31 a l'1,35.
En paral·lel i malgrat les crisis d'AstraZeneca i Janssen, la vacunació manté el seu ritme determinat, això sí, per l’arribada de les vacunes. A Catalunya ja són 1.443.464 les persones que han rebut una primera dosi, 97.502 més que en l'últim recompte facilitat per Salut. Vacunats en segona ja són 474.124, 9.802 més, que representen el 6,3% de la població total.
Incògnites amb la vacunació
Hi ha obertes encara moltes incògnites sobre la vacunació, mentre es repeteixen els missatges de tranquil·litat sobre la seguretat de les vacunes. Així, en espera de la decisió sobre què cal fer amb les persones que han de rebre la segona dosis de la vacuna d’AstraZeneca, el Departament de Salut espera una resposta a la seva petició d’espaiar les segones dosis de la vacuna de Pfizer i passar dels 21 als 42 dies. D’aquesta manera s’aconseguiria immunitzar més persones. Aquesta petició va ser discutida a la reunió del Consell Interterritorial de Salut celebrada ahir i va ser defensada també pels representants de Salut de Madrid. No es va prendre, però, cap decisió al respecte.
En aquest context, la suspensió de la distribució de la vacuna de Janssen es manté. La Comissió Europea ha donat un respir als governs europeus i ha anunciat que Pfizer avançarà el lliurament de 50 milions de dosis de la vacuna. Això permetrà mantenir el ritme de vacunació.