La covid podria evolucionar cap a una grip. Però el que prima per sobre de tot és encara aquesta condicionalitat de les paraules. El País va avançar aquest dilluns que els tècnics de Sanitat i les diferents regions estarien ultimant un pla per canviar el sistema de vigilància de la covid i posar en marxa un sistema més semblant a la grip. El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit a la Cadena SER que ja és hora de canviar de xip: "Hem d'anar avaluant l'evolució de la covid cap a una malaltia endèmica". Malgrat tot, aquestes paraules arriben tot just mentre Espanya navega per aquesta sisena onada.
Segons els metges de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària aquest moment és ara. Segons destaca el mateix diari, els metges recullen aquesta tesi basada en la letalitat del virus, que és cada vegada menor, i en el fet que seguir i rastrejar cada contacte és una estratègia poc realista. "Els governs han de centrar els seus esforços a protegir a les persones més vulnerables i no frenar, probablement, amb poc èxit, la circulació del virus poblacional", destaquen en un escrit que recull el mateix diari.
És massa aviat?
La majoria d'experts coincideix que el camí podria aquest, però tots es fixen en el temps: podria ser massa d'hora per fer aquestes suposicions. La investigadora del grup d'Epidemiologia i Salut Pública de la Vall d'Hebron Institut de Recerca, Magda Campins, diu que ho ha marcat de manera "prematura". Tal com recull La Vanguardia, Campins opina que "parlar d'això ara, em sembla una mica imprudent perquè pot fer la sensació que la covid és una grip, la població està cansada, vol tornar a la normalitat, tanmateix no ens podem relaxar quan encara hi ha milers d'hospitalitzats per coronavirus, UCI plenes i cada setmana hi ha centenars de morts". I és que les UCI han arribat tot just aquest dilluns als 500 pacients i unes 2.232 persones estan ingressades per covid.
Campins, que dirigeix també el comitè científic assessor de la Generalitat, explica que aquest grup d'experts també està plantejant ja "la futura fase de transició", però subratlla que ara per ara no hi ha unes xifres que permetin "parlar d'aquesta fase endèmica de l'epidèmia". Cal insistir que cada diversos mesos hi ha una nova onada de coronavirus que fa tensar el sistema sanitari i fa que no es puguin tractar pacients amb altres patologies. El mateix rotatiu subratlla que, tot i que la grip també ho provoca, no ho fa en aquesta magnitud ni omple les UCI.
En aquest sentit, el diari destaca que pot ser que quan aquesta sisena onada baixi i es torni a un escenari com el que es va tenir el juny del 2020 o de l'any passat, de pocs casos diaris i pocs hospitalitzats, potser es podrà començar a plantejar tractar-ho com una grip que es detecta cada any.
El País destaca en aquest sentit, que la posició de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària no és unànime, ja que altres societats de metges de família com la SEMG o la Semergen, creuen que és massa aviat per canviar d'escenari. "No ens agrada el to", destaca la veu de Vicente Martín Sánchez, de la Junta Directiva Nacional de Semergen. “Són molt entusiastes i molt optimistes, però encara no hi ha informació per ser tan optimistes i tan entusiastes. No hi ha certesa que la variant òmicron sigui menys virulenta; el que hi ha és més gent vacunada. El nombre de morts és alt i previsible que en setmanes vinents segueixin pujant”, recull el mateix diari.
La covid podria ser endèmica?
Respondre aquesta pregunta no és pas fàcil. La mateixa Campins, a La Vanguardia, assenyala que caldrà veure si realment es converteix en endèmica com la grip, que origina una epidèmia cada hivern o si es mantindrà amb una baixa circulació i brots puntuals tot l'any. “És difícil dir-ho, quan ho preveiem el juny del 2020, del 2021... i òmicron ens ha tombat els plans. Fins que no sapiguem que no es repetirà... Ens hem equivocat tantes vegades durant l'epidèmia que hem de ser prudents, no pensar que la covid ja és un refredat”.
Julià Blanco, investigador IGTP en IrsiCaixa i també membre del comitè assessor, destacava aquest cap de setmana al programa de TV3 Preguntes Freqüents que “la covid ha vingut per quedar-se. D'aquí a 100 anys segur que el virus serà endèmic”.
“La covid ha vingut per quedar-se. D'aquí a 100 anys segur que el virus serà endèmic” @jblanco_vic #FAQSemmerderTV3 ▶ https://t.co/9CQ5WhqRxR pic.twitter.com/vgMymjyIMN
— Preguntes freqüents (@FAQSTV3) January 8, 2022
Un fet que destaca també el viròleg català Xavier Abad a través de Twitter que "no està de més anar-ho repetint". "Una malaltia zoonòtica que té reservoris demostrats ja no és erradicable, només gestionable. I volem aplicar una escala de la nostra vida a una intrusió que s'ha de mirar gairebé a escala geològica; durarà temps, i punt". Un fet que podria fer pensar que per tractar la covid com una grip caldrà esperar encara una mica més.