Glaçat. Així ha quedat Oriol Mitjà després de conèixer la decisió del ministeri de Sanitat de deixar d'obligar a aïllar-se als casos positius lleus o asimptomàtics de covid a partir del dilluns 28 de març. Aquest és un nou canvi en la gestió de la pandèmia a Espanya, on gairebé l'únic l'única restricció que queda dos anys després del confinament és l'ús de mascaretes als interiors, una mesura que també podria caure aviat. Aquesta decisió, però, no ha agradat gens a una de les veus més autoritzades en matèria de covid a Catalunya, l'epidemiòleg Oriol Mitjà que l'ha reprovada a les xarxes socials. Per ell, que s'hagi decidit eliminar l'aïllament en l'actual context epidemiològic demostra que al ministeri de Sanitat "no hi ha ningú al timó", segons ha criticat en un fil de Twitter.
"Glaçat! De sentir a dir que el ministeri acaba amb l'aïllament per covid i que es deixen de fer proves diagnòstiques. No hi ha ningú al timó" ha escrit en una piulada, on ha recordat que les dades epidemiològiques reflecteixen que Europa està entrant en un repunt de la sisena onada. "Després de l'onada d'òmicron-BA.1, la subvariant òmicron-BA.2 està escombrant a tothom que no va tenir la BA.1", ha recordat Mitjà, apuntat que a més, la BA.2 és més transmissible i "pot infectar a tothom que no hagi passat la BA.1 i faci més de 3 mesos que es va vacunar". Per tant, segons el criteri del científic, la decisió de Sanitat és de tot menys encertada.
Una "barbaritat"
Anant més enllà, Mitjà ha titllat de "barbaritat" el fet de desmantellar els aïllaments i les proves en aquesta situació. "Aquesta decisió només la pot haver pres algú sense les nocions bàsiques d'epidemiologia i el control d'infeccions", ha escrit, indignat, en una piulada. Ahir es va fer pública la decisió de la Comissió de Salut Pública, per la qual s'elimina l'aïllament dels casos asimptomàtics i lleus de coronavirus a partir del dilluns 28 de març. Amb tot, "s'emetran recomanacions dirigides a les mesures preventives com la utilització de la mascareta en tots els àmbits i evitar contacte amb persones vulnerables". La mesura s'emmarca en l'actualització de l'estratègia de vigilància i control davant la malaltia després de la fase aguda de la pandèmia, aprovada en la reunió celebrada aquest dimarts a la tarda. L'estratègia s'aplicarà sempre que els indicadors d'utilització de serveis assistencials es troben en nivell baix.
Nova onada?
Fa unes setmanes, quan ja es començava a veure la llum al final del túnel i les dades epidemiològiques presentaven una tendència marcadament descendent, Mitjà ja va avisar que no es podien teure totes les restriccions de cop i alertava d'una nova onada en els propers mesos. En el que va ser un avís per navegants davant el que estava passant a Dinamarca a finals de febrer, un dels primers països a eliminar la majoria de les restriccions, caminant cap a la gripalització, i on els casos i la incidència van augmentar dràsticament, Mitjà assegurava que la tornada a la normalitat no es produiria aquest 2022.
"Ens movem en la probabilitat d'una nova onada entre lleu i esperem que no sigui greu, d'aquí sis o vuit mesos. D'acord amb això s'han de prendre decisions a curt termini i ara passen per alleugerar les restriccions, però això no impedeix que en sis mesos vista, les restriccions tornaran i els dispositius diagnòstics i terapèutics s'hauran d'activar de manera que no es produeixin morts com en les anteriors ocasions", va dir a finals de febrer.