La llista dels països que s'han inclinat per tirar pel dret i vacunar amb una tercera dosi contra la covid-19 es va ampliant progressivament. Primer, va ser Israel, que el passat diumenge va començar a inocular una tercera injecció contra el virus a la població major de 60 anys i a les persones immunodeprimides. En el marc europeu, Alemanya, França i el Regne Unit són els nous estats que se sumen al plantejament d'administrar aquests reforços, especialment a la ciutadania més vulnerable.

En total, ja són quasi una desena de països els que han aprovat tirar endavant amb la tercera dosi de la vacuna. Altres ho estan debatent i, en paral·lel a aquest plantejament, ja hi ha estats que han començat a adquirir dosis de reforç o que tenen contractes amb algunes farmacèutiques per als anys 2022 i 2023 per disposar de més vacunes (com és el cas de l'Estat espanyol).

Llista dels països que han donat llum verda a la tercera dosi

El primer país que va començar a posar la tercera dosi a la població immunodeprimida és Israel i, des de fa menys d'una setmana, ho ha fet extensible a tots els ciutadans que tenen més de 60 anys. De fet, Israel és un dels països amb més vacunats amb la taula completa: el percentatge és del 62,2%.

D'Europa, s'hi afegeixen Alemanya, França i el Regne Unit. En el cas d'Alemanya, s'oferirà la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus a la població vulnerable a partir del mes de setembre. La decisió s'adopta davant el ràpid avanç de la variant Delta i, per ara, la mesura se circumscriurà a la població de risc i a la gent gran. Actualment, el país germànic té el 51,9% de la població amb les dues dosis. S'administraran terceres dosis de Pfizer i Moderna.

Respecte a França, la tercera injecció contra la covid-19 també arribarà el mes de setembre per a aquelles persones que hagin rebut trasplantaments, a malalts crònics, a persones amb problemes respiratoris o a aquells que prenguin medicació immunosupressora forta. El país francès encara no arriba a la meitat de la població amb la pauta completa: el percentatge se situa prop del 48%.

En referència al Regne Unit, seguirà el mateix pla que França i Alemanya i també començarà a aplicar la tercera dosi el mes de setembre a aquella població més fràgil i vulnerable. De fet, és un dels països que compta amb més dosis 'extra' de reforç, però només posaran la de Pfizer. El percentatge de vacunats amb dues dosis és del 56,7%.

D'altra banda, el primer país d'Amèrica Llatina que ha aprovat aquesta dosi de reforç és la República Dominicana. Les autoritats sanitàries han optat per donar llum verda a aquesta tercera inoculació per al personal de salut atès l'avanç de la variant Delta i dels contagis. La República Dominicana s'acosta al 39% de la població amb les dues dosis.

Uruguai és un altre dels estats que ha autoritzat la tercera dosi. En concret, es posarà aquesta vacuna a aquelles persones que s'hagin vacunat amb les dues dosis de Sinovac, la vacuna xinesa. La tercera injecció, però, serà del fàrmac de Pfizer i s'aplicarà, com a mínim, 90 dies després de rebre la segona dosi de Sinovac. Cal destacar que Uruguai és un dels països amb més vacunats completament. Concretament, han arribat al 64,4%.

A Rússia, l'alcalde de Moscou va anunciar que els hospitals i serveis assistencials estaven començant a posar una tercera dosi a aquelles persones que ja feia més de sis mesos que s'havien vacunat per combatre l'expansió del virus. Aquest anunci va arribar després que els responsables de salut del país actualitzessin el protocol per poder-ho permetre. Ara bé, al país rus només hi ha un 17,5% de persones que disposin de la pauta completa de vacunació.

Finalment, Bahrain i els Emirats Àrabs Units són els altres estats que s'han afegit a la llista dels que implementaran la tercera dosi. A Bahrain, la població que la pot rebre són els majors de 50 anys, els socorristes, les persones que pateixen obesitat o que són immunodeprimides. Es poden vacunar després que hagin passat sis mesos de la segona dosi de Sinopharm. La població amb la pauta completa a Bahrain és del 62,2%.

En relació amb els Emirats Àrabs Units, també s'inocularà la tercera dosi sis mesos després de la segona, sigui de Pfizer o Sinopharm. En aquest país, ja s'ha arribat quasi al 71% de persones totalment immunitzades.

Espanya obre la porta i l'OMS té dubtes

El 23 de juliol, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, admetia per primera vegada que "tot apunta" que caldrà administrar "una tercera dosi de reforç" contra la covid-19. Paral·lelament, la titular de Sanitat anava més enllà i reconeixia que, a causa de les noves variants del coronavirus, és possible que sigui necessari vacunar-se cada any. Això sí, per ara, no hi ha cap termini previst ni se sap quan s'aprovaria aquesta mesura, en cas que prosperi.

La decisió d'implementar una tercera dosi no acaba de satisfer a l'Organització Mundial de la Salut, que considera que cal "més evidència científica" que provi l'eficiència d'aprovar-la. El que preocupa a l'OMS és que menys del 25% dels estats arriba al 40% de la població amb la pauta completa i creuen que la tercera dosi "incrementaria la desigualtat i el repartiment poc equitatiu" de les vacunes contra la covid-19 al món.

 

Imatge principal: Vacunes de la covid-19, preparades per ser inoculades als pacients. Sergi Alcàzar.