A finals del 2021, molts països europeus van tornar a imposar restriccions dures als seus ciutadans per l'avanç de la variant òmicron de la covid, que ha acabat provocant noves onades i xifres de contagis mai vistes arreu del continent. Ara, tot i que l'OMS espera que un 50% de la població europea es contagiï en les properes setmanes, molts països s'han vist obligats a començar a relaxar aquestes mesures restrictives en activitats com la restauració. Fins i tot, en alguns llocs s'havia decretat un confinament dur com el de la primera onada, quan no existien les vacunes. Aquestes normatives comencen a desaparèixer tot i que els contagis per òmicron segueixen sent molt elevats. Ara bé, hi ha una mesura que sembla que ha arribat per quedar-se arreu d'Europa: el passaport covid, que limita determinades activitats a persones no vacunades.

A tot l'Estat, l'única mesura que es va recuperar per intentar frenar els contagis, entre molta polèmica, va ser la mascareta obligatòria i encara és vigent. En canvi, a Catalunya es va apostar per recuperar el toc de queda durant unes setmanes, tancar l'oci nocturn i limitar les trobades socials a 10 persones. Les dues últimes mesures encara es mantenen. 

Portugal

A Portugal l'any va començar amb el que es va anomenar setmana de contenció després de les festes de Nadal, quan el govern era conscient que les trobades socials augmentarien. Així, al contrari d'aquí, es va apostar per retardar una setmana el retorn dels infants a les escoles, per tenir més temps per detectar els positius, i recuperar el teletreball. Les escoles van tornar a obrir el 10 de gener i el divendres 14 ho van fer bars i discoteques, que van tenir la persiana abaixada durant totes les festes. Per accedir-hi, això sí, cal estar vacunat amb la tercera dosi o presentar un test negatiu. També cal presentar una prova negativa per entrar al país en avió. Tot i que s'han començat a relaxar les mesures, els contagis no s'han frenat. Dimecres passat se'n va registrar un nou rècord (56.426), la incidència està disparada i els ingressos als hospitals també han augmentat fins a nivells del febrer de 2021. 

El Regne Unit 

Enmig d'una tempesta política i amb Boris Johnson qüestionat fins i tot pels diputats del seu partit, el govern britànic va anunciar que el pròxim dimecres 26 de gener desapareixeran les restriccions que es van imposar a finals del 2021 per controlar la variant òmicron: no caldrà que els alumnes de secundària portin mascareta i tampoc caldrà al transport públic, comerços o espais tancats. Dependrà de la "responsabilitat i del seny" de cadascú mantenir aquesta mesura. Tampoc es recomanarà el teletreball i ja no s'exigirà el certificat de vacunació per accedir a determinats espais, una mesura que no ha agradat gens a l'ala dura del partit conservador.

A més, durant l'última setmana també han anunciat que a finals de març la quarantena per als contagiats de covid serà optativa i no estaran obligats a aïllar-se. Malgrat tot, encara es pot avançar aquesta data. Segons les autoritats sanitàries, el pic d'aquesta onada ja ha passat i no hi ha perill de saturació als hospitals. Tot i això, els contagis segueixen superant els 100.000 diaris. 

França

L'òmicron segueix fent estralls a França, si parlem de xifres de contagis diaris. El mes de desembre passat es va optar per unes mesures restrictives més lleus que en altres països europeus, però que no van ser ben rebudes pels francesos, farts després de gairebé dos anys de pandèmia. Amb les eleccions a la vista i amb Macron encenent la població dient que vol "fotre els no vacunats", ja s'ha anunciat que de moment es mantenen les mesures però que es començaran a relaxar a partir de febrer. A principis de mes, per exemple, el teletreball deixarà de ser obligatori tres dies a la setmana. I el 16 de febrer desapareixeran la resta de mesures, com ara el tancament de discoteques. Cal recordar que a partir d'aquest dilluns només els vacunats (i persones amb un justificant) poden entrar a bars, museus o trens interregionals.

Alemanya 

A Alemanya, la situació és la contrària. Amb nous rècords diaris, Sanitat ja ha advertit que els contagis a mitjans de febrer poden triplicar els actuals. Aquesta cinquena onada s'ha ajuntat amb la quarta, provocada per la variant delta, que va omplir els hospitals. Ara, la variant òmicron, que tots els estudis apunten que és menys greu, encara no ha tingut efecte en els centres, però la gran taxa de no vacunats farà augmentar els malalts crítics. A més, les autoritats sanitàries es preparen per decretar la vacunació obligatòria i els que no s'han volgut vacunar cada dia tenen més activitats restringides. 

Per altra banda, com a molts altres països de l'entorn, Alemanya també s'ha vist obligada a reduir els dies d'aïllament: de 10 a set dies si es presenta una prova negativa. 

Els Països Baixos

Als Països Baixos es va optar per mesures molt més restrictives que a la resta d'Europa durant Nadal, com ara el confinament estricte. El 15 de gener es van començar a aixecar: van tornar a obrir universitats, gimnasos, botigues i perruqueries. En canvi, continuen tancats el sector de l'hostaleria i de la cultura, que demanen poder obrir a partir d'aquest divendres. Alguns ajuntaments han decidit relaxar les restriccions com a mostra de protesta contra les normes imposades pel govern del país. 

Itàlia 

En lloc de relaxar-se, a Itàlia continuen augmentant les restriccions per frenar els contagis. Divendres, el primer ministre, Mario Draghi, va firmar un nou decret per limitar els moviments de les persones no vacunades: ara també serà obligatori presentar el certificat covid per entrar a les perruqueries. A partir de l'1 de febrer també caldrà per entrar a les botigues, amb l'excepció de farmàcies, òptiques, supermercats, benzineres o quioscos. Les activitats culturals o de restauració estan limitades a les persones vacunades o que han superat la infecció. A més, l'ús de mascareta a l'exterior és obligatori, així com la vacuna per als més grans de 50 anys.