Al món s'han administrat un total de 1.777 milions de dosis de vacunes contra la Covid, un 28% d'elles en els països del G-7 (Alemanya, Canadà, els Estats Units, Itàlia, Japó i Regne Unit); mentre que els que tenen menys  ingressos més baixos només han inoculat un 0,3%, segons denuncia The People Vaccine Alliance (Aliança Popular per la Vacuna en anglès) formada, entre altres, per Intermon Oxfam, Health Justice Initiative i ONU Sida. A més, tal com remarca aquesta aliança en un comunicat, ambdues regions engloben una població similar.

També, posa de manifest que el passat mes de maig, els Estats dels G7 van vacunar a un ritme de 4,6 milions de persones al dia amb la qual cosa, els seus habitants tenen 77 cops més possibilitats de ser inoculats que els que viuen en indrets amb menys recursos. Així doncs, el 8 de gener del 2022 la ciutadania dels llocs amb més diners estarà vacunada el 8 de gener del 2022.

Unes mostres de les vacunes de Pfizer / ACN

Els països amb ingressos baixos tardaran a vacunar 57 anys

En canvi, els Estats amb menys ingressos estan administrant 63.000 dosis diàriament. A equest ritme, tardaran 57 anys a assolir el mateix nivell de protecció que la població del G-7, segons posa de manifest el comunicat d'aquesta aliança. 

D'altra banda, l'organització ha recordat que el passat mes de febrer el G-7 va apostar per desenvolupar la fabricació de vacunes en els països del sud alhora que es van negar a aixecar les patents d'aquests fàrmacs contra la Covid. Des de llavors, ha remarcat, han mort un milió de persones.

Precisament, The People Vaccine Alliance ha fet aquesta denúncia aquest dijous, que coincideix amb una reunió dels ministres del G-7 de Salut preparatòria per la setmana que ve, que es reuniran els presidents d'aquests Estats de l'11 al 13 de juny al sud-oest d'Anglaterra, en la que serà la primera cimera que participarà Joe Biden com a president dels Estats Units. 

Per això, l'aliança ha demanat al G-7 que "deixi de fer promeses buides i protegeixi els interessos de les empreses farmacèutiques i, en lloc d'això, adopti mesures urgents per tancar el massiu buit vacunal entre les seves nacions i els països més pobres", es ressalta en el comunicat.

"Vuit persones han mort per Covid cada minut des que es van reunir els líders del G7", ha exposat Fatima Hassan, fundadora i directora de la Iniciativa de Justícia Sanitària a Sud-àfrica, alhora que ha lamentat que aquests "segueixen deixant les empreses farmacèutiques per decidir qui viu i qui mor".

Des de l'aliança també han apuntat que Covax només ha administrat un terç de les dosis que es van comprometre al març. De fet, Covax, impulsada des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es va crear per fer arribar vacunes en els països amb menys recursos procedents de les donacions dels estats més rics o de les empreses farmacèutiques.

Anna Marriott, directora de polítiques sanitàries d'Oxfam, ha opinat que és "obscè que el Regne Unit, Alemanya i altres països rics, que són capaços de vacunar la seva pròpia gent, impedeixen als països pobres prendre les dosis que necessiten per salvar vides". A més, ha valorat que 

Per la seva part, la doctora Mohga Kamal-Yanni, assessora sènior en polítiques de salut de The People Vaccine Alliance, va dir : “El G7 ha d’actuar ara per obligar les empreses a compartir la tecnologia i el coneixement de la vacuna amb fabricants qualificats dels països en desenvolupament per tal de maximitzar l’oferta. 

 

Imatge principal: Una dona de l'Índia rep una vacuna / Europa Press