Europa va registrar el primer cas de coronavirus el gener del 2020, just llavors, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el coronavirus com una pandèmia. És possible, de fet, que encara hi hagi confusió entre què són les infeccions endèmiques, les epidèmies i les pandèmies.

Les infeccions endèmiques estan presents de manera permanent, com podria ser la varicel·la. Tot plegat passa a parlar-se d'epidèmia quan hi ha un augment seguit de casos d'un punt màxim i després una disminució. El que passa quan es registren passes de grip, per exemple, un fet que s'ha anat repetint any rere any. Comencen les infeccions, pugen els contagis i posteriorment, cauen. I amb el que darrerament s'està debatent sobre la covid. És a dir, si podria començar a tractar-se ja com una grip o encara és massa aviat.

Tal com destaca la Real Academia Nacional de la Medicina de España, la diferència entre una epidèmia i una pandèmia és que aquesta última és quelcom que passa a tot arreu, més o menys al mateix temps. La covid registra casos arreu del món. Segons la Universitat Johns Hopkins, en les últimes hores s'han registrat més de 3,2 milions de casos al món. 

El 50% es contagiaran per l'òmicron

Un 50% dels europeus es contagiarà de la variant òmicron de la covid en sis o vuit setmanes. Aquestes són les últimes previsions de l'OMS, que ha informat que en només la primera setmana del 2022 s'han notificat més de 7 milions de nous casos de coronavirus arreu del continent. Així ho ha explicat el director regional d'aquesta organització per Europa, el belga Hans Kluge, mostrant la seva preocupació per l'augment de la pressió als hospitals. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge molt clar a les persones no vacunades, a qui ha recordat que tenen fins a 6 vegades més possibilitats d'haver de ser ingressats. 

Les altres pandèmies

En aquest context, doncs, el segle XXI ha estat força farcit de pandèmies i cal tenir en compte que encara falten uns quants anys perquè acabi. Algunes epidèmies han passat més desapercebudes que altres, mentre que altres, valgui la redundància, han tingut més protagonisme després de les onades de coronavirus que han arribat fins l'últim racó del món. Fins i tot, a l'Antàrtida. Encara que hagi estat només per explicar l'abast mundial de la covid. 

Fins ara, en el que portem de segle, hi ha hagut casos de SARS, que es va detectar per primera vegada a la Xina el 2003, de la grip A, de MERS, detectat a l'Aràbia Saudita el 2012 i d'Ebola, que s'ha detectat en diversos països, tot i que el primer cas va registrar-se el 1976.

 

Imatge principal: un nen disfressat d'Spiderman amb un test d'antígens a la mà / Efe