Les UCI i les plantes dels hospitals catalans viuen un lleuger respir de la pressió a la qual han estat sotmeses les darreres setmanes per la cinquena onda. En els dos casos s'han registrat altes durant la jornada anterior. Les hospitalitzacions han caigut per segon dia consecutiu fins a 2.148, 78 menys que el dia abans. El nombre d'ingressats a les UCI també baixa, de 589 a 581. Segueixen sent nombres totals alts, però pot ser el principi d'una nova tendència.
Des del Departament de Salut fa dies que s'anuncia que la rebaixa de la pressió sobre el sistema sanitari s'aproxima. L’evolució de la cinquena onada segueix un patró ja observat en les seves antecessores: la caiguda dels contagis triga unes setmanes a manifestar-se en els hospitals.
Pel que fa a la mortalitat, es manté en els nivells dels darrers dies. Ahir es va notificar la mort de 28 persones per covid. Es tracta d'una xifra alta per la cinquena onada, però relativament petita en comparació al nombre de morts diàries que s'han arribat a registrar en les onades passades.
Calma en la baixada
La resta d'indicadors epidemiològics segueixen tranquil·lament el seu lent descens, el qual sembla impertorbable a hores d'ara. El nombre de contagis diaris s'estabilitza al voltant dels més de 3.000 al dia, concretament en les últimes hores 3.850. Pot sembla una xifra alta, però queda lluny dels rècords que s'han batut durant aquesta onada.
Tant el risc de rebrot com l'Rt continuen la seva tendència descendent. El risc de rebrot se situa en 602 punts, gairebé 20 menys que el dia anterior, i l'Rt baixa una centèsima fins a 0,74 punts, mantenint-se un dia més per sota d'1, és a dir, indicant el decreixement d'aquesta onada.
La incidència acumulada a 14 dies (IA14) continua sent molt alta, però segueix baixant imparablement. Ha passat de 860,96 casos per cada 100.000 habitants a 830,84 casos.
Vacunació a bon ritme
La campanya de vacunació segueix en ple agost. Ahir es van administrar 43.636 primeres dosis i 11.667 segones dosis, revertint així la tendència de posar més segones dosis que primeres, la qual respon a l'estratègia de vacunació de Salut que pretén prioritzar que les persones més vulnerables durant aquesta onada tinguin la pauta completa.
A Catalunya ja hi ha 4.588.363 persones amb la pauta de vacunació completa, el que suposa un 58% de la població. Es tracta d'una xifra positiva que aproxima a l'objectiu principal de la vacunació: aconseguir la immunitat de grup.
Aquest objectiu tan preuat es pot endarrerir si els ciutadans prioritzen les seves vacances a assistir a la cita de la segona dosi, una situació que s'està donant per tot el territori. El Departament de Salut està intentant redistribuir l'estoc de vacunes per facilitar que les persones que tenen cita i no són al seu lloc habitual de residència, puguin anar al centre de vacunació que tinguin més pròxim del lloc on estan passant les vacances.
Per poder arribar a la immunitat col·lectiva no només s'ha demanat a la ciutadania que acudeixi a les seves cites de vacunació, sinó que s'ha obert una nova franja d'edat que pot accedir a les vacunes: els joves de 12 i 15 anys.
Nous criteris per al toc de queda
El Govern ha decidit endurir el criteri d'aplicació del toc de queda a les localitats d'arreu de Catalunya. Fins ara, els municipis amb més de 5.000 habitants que tinguessin una incidència acumulada a 7 dies (IA7) superior als 400 casos per 100.000 habitants entraven a la llista de municipis amb confinament nocturn. Ara, per entrar en aquesta categoria només caldrà ser una localitat amb més de 5.000 habitants i comptar amb una IA7 de més de 250 casos. En total, la llista creixerà fins a 176 municipis amb toc de queda.
Si bé el nombre de contagis i la majoria dels indicadors segueix caient dia rere dia, la situació en molts municipis catalans segueix sent preocupant. En concret, les més afectades estan sent les localitats costaneres, amb algunes excepcions a l'interior.